2024/09/23

Žemdirbiai – orų ir staigios javų brandos įkaitai

Jau bemaž dvi savaitės, kai ūkininkai kombainus yra išvairavę į laukus. Pats darbymetis prasidėjo ir grūdus priimančioms įmonėms. Virtinė sunkvežimių, traktorių su priekabomis praėjusį antradienį Kupiškyje buvo nutįsusi Technikos g., vedančioje į ŽŪK „Kupiškio grūdai“ ir UAB „Agrojavai“. Kol kas ramu buvo tik prie UAB „Agrochema“ Kupiškio elevatoriaus prieigų.

Pasidomėjome, kaip ūkininkams sekasi nuimti šiųmetinį derlių, ar gerai javai užderėjo, ar tenkina jų supirkimo kainos.


Derlius ir džiugina, ir liūdina

Užvakar į ŽŪK „Kupiškio grūdai“ daugiausia vežti žieminiai kviečiai. Noriūnietis Julius Urba sakė, kad šios kultūros prikūlė apie 2 t iš hektaro. Žmonos Palmyros Urbienės ūkelis tik 3 ha. Tad jiems labai svarbu, kad tik grūdai būtų paimti. Sandėliuoti ir laukti, o gal kartais kainos dar labiau pakils, jiems neapsimoka. Be to, klėtyje sąlygų laikyti grūdus nėra, o ir pernykščių dar yra likę nesunaudotų. „Vakar už žieminius kviečius supirkėjų siūlyti 540 Lt už toną – visai nebloga kaina, – sakė noriūnietis.

Gerai nusiteikę buvo ir grūdų kupinas traktorines priekabas atvežę stambesni ūkininkai. Tai gindviliečiai Bronius ir Povilas Kaladės bei Šernupio kaime ūkininkaujantis Saulius Bubinas. Pasak B. Kaladės, šiemet jis iš hektaro kulia apie 4 t žieminių kviečių. „Derlius neblogas, palyginti su praėjusiais metais. Laimė, kad kol kas javų neišguldė škvalas ir liūtys. Iš 70 ha esu nuėmęs tik trečdalį javų pasėlių. Sparčiau dirbti neleidžia orai. Kainos irgi neblogos. Tik girdėjome, kad javų biržoje po pietų kris miežių kaina. Kiek – neaišku. Šiaip tai grūdų pardavimo kaina priklauso nuo sudarytos sutarties tarp ūkininko ir supirkėjo (galioja tokia, kokia buvo sutarties pasirašymo momentu), nuo grūdų kokybės. Aš pats nesu susisaistęs jokia išankstine sutartimi. Šiemet grūdų supirkimo kaina maždaug svyruoja nuo 500 iki 600 Lt už toną. Žinoma, patys brangiausi yra eksportiniai, aukščiausios kokybės grūdai“, – kalbėjo ūkininkas. Jam paantrino ir iš aktyvaus ūkininkavimo pasitraukęs, sūnui ūkį perleidęs P. Kaladė. Anot jo, šie metai žemdirbiams nėra patys blogiausi. Yra buvę žymiai prastesnių. Tačiau nėra ir labai geras derlius, kaip buvo ne kartą pranašauta. Tai gali turėti įtakos ir maisto kainoms. „Pernai javus vos ne už dyka supirko, o duona vis tiek brango. Taigi šiemet brangiau derlių supirkus tikrai duonelei brangti pretekstas bus“, – samprotavo pašnekovas.

S. Bubinas javais turi apsėjęs 65 ha žemės. Žieminių kviečių šiemet kulia maždaug po 3 t iš hektaro. Permainingi orai kol kas ir jo ūkiui didesnių nuostolių neatnešė. Tik keliuose plotuose šiek tiek klimpo kombainas. Šimonių seniūnijoje dirbantis S. Bubinas sakė, kad visuomet tokiu metu išeinąs atostogų, kad galėtų nudirbti didžiausius ūkio darbus, iš kurių javapjūtė jam pats svarbiausias.

Tądien daugiausia sandėliuoti atvežta buvo ekologiškų rugių. Ir mūsų rajono, ir iš Troškūnų (Anykščių r.) atvažiavę ūkininkai teigė, jog šios rūšies javų kulia apie 1 t iš hektaro.

Antrus metus Rudikuose ūkininkaujantis Laurynas Griauzdė atvažiavo pasidomėti, kada bus priimami kvietrugiai. Jų iš hektaro jų ūkyje prikulta apie 4,5 t. „Sandėliuoti neturime kur. Jei turėtume, tai dalį grūdų vežtume į elevatorių, o kitus namie palaikytume. O dėl kainų, tai būtų galima neblogai gyventi, jei ir toliau jos tokios išliktų“, – sakė vaikinas.

Tarp atvežusių grūdus buvo ir anykštėnų. Ši vasara jiems jau pridarė daug didesnių bėdų nei kupiškėnams. Antai iš Andrioniškio žieminius kviečius atgabenęs ūkininkas Saulius pasakojo, kad net 20 kartų iš javų lauko jam prisėjo traukti įklimpusį kombainą. Prastesnis, anot jo, nei tikėtasi ir grūdų derlius. „Žieminių kviečių turėjo pribyrėti ne mažiau kaip 3 t iš hektaro, o kuliam tik apie dvi, nors tręšėme tiek, kiek reikia. Daug javų suguldė lietus, nors purškėme chemikalais, juos vis tiek peraugo varputis, nemažai nubyrėjo“, – dalijosi šių metų ūkininkavimo patirtimi anykštėnas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video