2024/09/23

Subačiaus gimnazijos renovacija su detektyvo elementais

Iki naujųjų mokslo metų pradžios beliko tik kelios savaitės, o Subačiaus gimnazijos aplinka vis dar primena nesibaigiančių statybų aikštelę – tarsi kažkokio spektaklio dekoracijos detalė kėpso atsainiai numestas konteineris su stiklo vata, gimnazijos pastatas aplipęs pastoliais, pro kuriuos ryškiai matyti nuo drėgmės įmirkusio mūro ploteliai. Naujųjų langų – nė pėdsako.

Retkarčiais čia pasisukioja vienas kitas statybininkas ir vėl ramu. Ir taip tęsiasi jau ne vieną mėnesį, nors Savivaldybė, įgyvendinanti Subačiaus gimnazijos renovacijos projektą, dar 2009 m. gruodį yra pasirašiusi sutartį su viešųjų pirkimų konkursą laimėjusia kauniške UAB „Baltic construction development group“ (UAB BCDG) dėl darbų atlikimo iki rugsėjo 1 d.

Nerimas, rodos, graužia tik šios mokyklos bendruomenę bei pilietiškai nusiteikusius kitus subatėnus. Ar nebus prarastas milijoninis finansavimas iš ES fondų?

Sunerimusi dėl stringančios mokyklos renovacijos, praėjusį antradienį gimnazijos taryba buvo pasikvietusi UAB BCDG direktorių Algirdą Alijošių bei kitus už darbus atsakingus šios bendrovės atstovus. Buvo atvykęs Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas, kuriam projektą įgyvendinanti ir administruojanti Savivaldybė yra pavedusi kuruoti renovacijos darbų eigą.

Prašo nors langų

Gimnazijos direktorė Janina Ivanovienė sakė, kad subatėnai jai jau neleidžia ramiai gatve praeiti ir priekaištauja, kad nevyksta gimnazijos atnaujinimo darbai, kad lietuje mirksta stiklo vata, kad vanduo liejasi į klases. „Žmonės nesigilina į subtilybes, kas tiesiogiai atsakingas už tuos darbus. Jų nuomone, jei esi vadovas, tai ir rūpintis turi viskuo, kas susiję su gimnazija. Niekam nepaaiškinsi, jog nesi jokių sutarčių dėl tų remontų pasirašęs. Morališkai vis tiek esi atsakingas. Ne kartą kreipėmės tais klausimais ir į Savivaldybę, ir į Seimo narį Antaną Baurą, ir į darbų rangovą. Rašysime raštą ministerijai. Žinome tiek, jog darbus atliekanti bendrovė neturi apyvartinių lėšų ir viskas stringa. O mums labiausiai rūpi, kad normaliai pradėtume mokslo metus, kad mūsų vaikai mokykloje jaustųsi saugūs“, – kalbėjo J. Ivanovienė.

Tėvų atstovė, gimnazijos tarybos pirmininkė Danguolė Stašienė irgi neslėpė susirūpinimo, kad iki rugsėjo 1 d. nebus baigti gimnazijos atnaujinimo darbai, kad dėl jų gali trikti darbas mokykloje. „Nuo lietaus jau nukentėjo klasės, kurių remontas buvo atliktas ir tėvų lėšomis. Vanduo pritekėjo pro langų skyles“, – piktinosi pašnekovė. – Reikalausime, kad M. Šalkauskas pateiktų sąmatą ir atliktų darbų aktus. Šiuo metu tik stogas baigiamas apšiltinti, o sienų šiltinimo, tinkavimo ir kiti darbai sustojo dėl langų. Vis žada juos atvežti, o jų kaip nėra, taip nėra. Neva į Panevėžio regioną nesuformuojamas transportas“.

Gimnazijos atstovės priekaištavo ir M. Šalkauskui, kuris, anot jų, privalėjo imtis griežtesnių priemonių, kad bendrovė nevilkintų darbų. Savivaldybė juk matė ne vieną mėnesį, kad darbai beveik stovi vietoje. Šiuo metu gimnazijos bendruomenė labiausiai trokšta, kad iš mirties taško pajudėtų mokyklos renovacija ir be trikdžių rugsėjo 1 d. būtų galima pradėti naujuosius mokslo metus. Šiuo metu labiausiai reikia, kad Savivaldybė ir darbų rangovai tarpusavyje susikalbėtų.

Subačiaus gimnazijos taryba pasiūlė UAB BCDG direktoriui A. Alijošiui raštu pasižadėti, kad iki rugsėjo 1 d. gimnazijos pastate bus sudėti nauji langai. Tam pasiūlymui bendrovės direktorius pritarė. Išorės darbus galima tęsti ir mokslo metams prasidėjus.

Jei nebus išvyti

A.Alijošius gimnazijos tarybą patikino, kad darbai už sutartyje numatytą 900 tūkst. litą sumą bus įvykdyti, jog tai padaryti jie yra pajėgūs ir nesileido į jokias šnekas apie jų nemokumą. Prakalbus apie langus, ėmė aiškėti, kad viena partija langų esą jau beveik pakeliui ir ryt (t. y. rugpjūčio 4 d. – aut. past.), turėtų būti atvežti į Subačių, o antrosios jų partijos, kuri pradėta gaminti, likimas priklauso nuo to, kaip greitai su jais už darbus atsiskaitys Savivaldybė. Kodėl UAB BCDG visgi nesiseka sklandžiai dirbti, A. Alijošius sakė, kad prie žurnalistų nesakys, kokia yra problemos esmė, nes esą nekorektiška, neturįs tvirtų įrodymų. Jei vėluojama atlikti darbus, anot direktoriaus, dar nereiškia, kad dirbama nekokybiškai.

„Dalis darbų, už kuriuos dar nesumokėta, yra atlikta, bet Savivaldybė nepasirašo jų priėmimo aktų. Dėl susidariusios tokios situacijos jaučiamės nesmagiai. Tokios situacijos iš anksto nebuvome numatę. Už langus gamintojams turime į priekį sumokėti 30 proc. reikiamos sumos. Savivaldybės pervesti pinigai tikrai mums labai praverstų. Pagal darbų sutartį avansiniai mokėjimai nėra numatyti“, – kalbėjo A. Alijošius. Jis paaiškino, kad laikytis sutarties termino ir darbų grafiko yra užtektinai svertų. Už vėlavimą yra numatytos baudos. Antai už kiekvieną uždelstą dieną reikės pakloti apie 2 tūkst. litų. Gimnazijos atstovėms dar kartą prakalbus, kad rugsėjo 1 d. tikisi, kad visi mokyklos langai bus sudėti, A. Alijošius replikavo, kad Savivaldybės nusiteikimo jų atžvilgiu pakeisti negali. „Jei Savivaldybė neišvis, tai darbus baigsime. Kaip bus, žinoti negalime“, – filosofiškai baigė mintį bendrovės direktorius.

Neišgelbės

M. Šalkauskas skeptiškai reagavo į Subačiaus gimnazijos prašymą, kad UAB BCDG raštu įsipareigotų jai, kad visgi rugsėjo 1 d. bus sudėti visi langai. Toks raštas tik viso labo moralinis įsipareigojimas, o projekto vykdymą reglamentuoja darbų vykdymo sutartis tarp Savivaldybės ir darbų rangovo. „Geriau jau surašykite, kokių nuostolių per jų neužbaigtus darbus mokyklai padaryta, tuomet jau reali nauda bus“, – mokino pedagoges M. Šalkauskas. Į A.Alijošiaus priekaištus, kad Savivaldybė kažkodėl nepriima atliktų darbų ir neperveda už juos pinigų, atšovė, kad pirmiausia reikia pateikti iki galo visą dokumentaciją, susijusią su tais darbais. Darbų atlikimo aktai nebus pasirašyti, neįsitikinus, ar tie darbai realiai yra padaryti. „Savivaldybė nekalta, jei jūs neturite pinigų. Neišgelbės jūsų bendrovės 20-15 tūkst. litų. Nuo gruodžio mėnesio, kai buvo pasirašyta darbų atlikimo sutartis, galėjote planuoti, kaupti lėšas ateičiai ir visokiems neplanuotiems netikėtumams“, – buvo įsitikinęs M. Šalkauksas.

Po Velykų – įtarimai

Po diskusijų Subačiaus gimnazijoje visgi liko abejonių, ar tikrai UAB BCDG įvykdys savo įsipareigojimus, ko griebsis toliau Savivaldybė, administruojanti šį projektą.

Savivaldybės Administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad taip imti ir nutraukti sutartį su projekto rangovu nėra paprasta. Bendrovė gali per teismą kreiptis dėl nuostolių ir netesybų sumokėjimo. „Jie krapštosi, imituoja darbą. Pasistatė vagonėlius, pastolius, atsivežė kažkiek statybinių medžiagų. Darbų grafiką dėl šalčių reikėjo keisti. Dabar gali sakyti, kad dėl karščių liepos mėnesį vėl darbai strigo. Koreguoti darbo grafiką dėl gamtinių sąlygų jie turi teisę pagal įstatymą. Susidaro toks įspūdis, lyg lauktų, kad mes su jais nutrauktume sutartį“, – kalbėjo direktorius.

Pasak Ž. Aukštikalnio, kai UAB BCDG po Velykų nepradėjo darbų, kilo įtarimų. Tad pasidomėta įmonės situacija. Paaiškėjo, kad ji turi finansinių sunkumų ir dabar yra restruktūrizuojama. Tuomet buvo gražiuoju prašyta nutraukti sutartį arba susirasti subrangovus be skolų, kurie būtų pajėgūs tęsti darbus. Tačiau bendrovės direktorius ramiu veidu vis kartojo, jog darbus padarys. Kai buvo pradėtas šiltinti Subačiaus gimnazijos stogas, atrodė, kad reikalai pakrypo į gerą. Bet neilgam. Savivaldybė yra rangovui išsiuntusi keturis įspėjamuosius raštus (gegužės 6 d., 24 d. ir liepos 21 d.) dėl darbų vilkinimo. Juose prašoma paspartinti darbus, kitaip būsianti nutraukta darbų atlikimo sutartis ir taikomos sutartyje numatytos sankcijos.

„Siūlėme jiems pasirašyti kreditinio reikalavimo perleidimo susitarimą, t. y. jie skolingi tarkim medžiagų tiekėjui ar gamintojui, o mes už juos tiesiogiai jiems sumokame. Taip buvo galima paspartinti langų gamybą. Bendrovė to susitarimo nepasirašė. Tuomet jau ėmėme galvoti, kad kažką piktą galvoja“, – sakė Ž. Aukštikalnis.

Ėmėsi veiksmų

Administracijos direktorius informavo, kad Savivaldybė su advokatu konsultuojasi dėl vienašališko sutarties su projekto rangovu nutraukimo. Darbų rangovas buvo pasirinktas teisėtu keliu, tokiu pat keliu reikia spręsti ir jo pakeitimo reikalus. Dėl jo mokumo iš pradžių nebuvo kilę jokių abejonių. Pasirašant sutartį rangovas turi pateikti sutarties įvykdymo užtikrinimo garantą, kurį išduoda bankas (10 proc. nuo sutarties vertės, be PVM). Tą garantą rangovas pateikė. Jei bus nutraukta sutartis su šiuo rangovu, Savivaldybė tikisi iš to garanto padengti atsirasiančius nuostolius. „Kantrybe reikėtų apsišarvuoti ir mokyklos bendruomenei. Apie susidariusią situaciją žino ir Lietuvos verslo plėtros agentūra, su kuria Savivaldybė yra sudariusi projekto finansavimo administravimo sutartį. Esame gavę iš šios Agentūros Kontrolės skyriaus žodinį nurodymą UAB BCDG kol kas daugiau jokių pinigų nepervesti. Buvo priimta rangovo atliktų darbų už 80 tūkst. litų. Savivaldybė liepos 21 d. pervedė apie 61 tūkst. litų savo pinigų, o likusiųjų europinių pinigėlių iš Agentūros bendrovei teks palaukti. Jei matysime, kad darbai rimtai juda, jokių kliūčių finansuoti rangovą nebeliks“, – aiškino Ž. Aukštikalnis.

Korekcijos

Kalbantis su Administracijos direktoriumi paaiškėjo, kad pažadėti ryt poryt į Subačių atgabenti langai gali būti be stiklo paketų. Ž. Aukštikalnio žiniomis, rangovas vienai Alytaus firmai užsakė pagaminti tik langų rėmus, o stiklo paketai yra gaminami atskirai. Taip sugalvota atpiginti gaminį. Ar juos kartu atveš, nežinia. „Neleisime keisti langų, kol nebus stiklo paketų. Jei reikės varu išvarysime iš statybvietės“, – ryžtingai buvo nusiteikęs Administracijos direktorius.

Pačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video