2024/09/23

Fermos gyventojai pavojuje?

Kupiškio techologijos ir verslo mokykla (KTVM) neteko vieno savo egzotiškų gyvūnų – nugaišo čia augusi ir palikuonį neseniai atsivedusi lama. Ekspertai nustatė, kad jos nugaišimo priežastis buvo pūlingas gimdos ir aplinkinių audinių uždegimas, kuris sukėlė plaučių uždegimą. Tačiau veterinarai ir buvę šios mokyklos darbuotojai prasitarė, kad čia galėjo prisidėti ir šios vasaros karščiai – žurnalistai patys galėjo įsitikinti, kad saulėtą dieną KTVM fermos lauko aptvare besiganę gyvuliai neturėjo galimybės rasti pavėsio.

Gyvūnams trūksta dėmesio

Lamos mirtis KTVM – iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriantis įvykis. Juk gyvūnai gali susirgti ir nugaišti. Tačiau redakciją sudomino buvusio šios mokyklos darbuotojo (redakcijai šio žmogaus vardas ir pavardė žinomi) informacija, kad žemdirbius ugdančios įstaigos gyvūnams reikia pagalbos.

Pasak prisistatyti nepanorusio asmens, KTVM fermoje pastaraisiais metais pradėjo stigti tvarkos ir meilės čia auginamiems egzotiškiems gyvūnėliams.

„Nebėra fermoje atsakingo ir išmanančio žmogaus, kuris tinkamai pasirūpintų ferma. Buvo laikai, kai gyvūnai čia kiekvieną dieną gaudavo šviežios žolės. O dabar jos duodama labai retai. Karštomis vasaros dienomis gyvūnai neturi galimybės grįžti į tvartus, nes būna uždarytos fermos durys. Kelia nerimą ir kai kurių gyvuliukų elgesys – anksčiau buvę ramūs ir sotūs, dabar jie įtartinai žviegia pamatę žmogų“, – apie dabartinę tvarką KTVM fermoje pasakojo pašnekovas.

Tačiau prabilti viešai šį asmenį privertė čia gyvenusios lamos mirtis ir neva nelegalus jos utilizavimas. Anot jo, gyvūnas buvo paprasčiausiai užkastas pakrūmėje, nors pagal taisykles jį privalo utilizuoti UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“.

Lamiukui reikia draugo

Pasižvalgyti bei patikrinti gautą skundą „Kupiškėnų mintys“ užsuko ir į pačią KTVM fermą. Atvykus apie vidurdienį būrys ožkelių, ponis, kupranugaris bei kiti gyvūnai iš tiesų vaikščiojo lauko aptvare ir patekti į pavėsį jiems nebuvo galimybės. Tuo metu jie neturėjo ir vandens troškuliui numalšinti. Išvydę žmogų bliaudami gyvūnai lėkė prie tvoros.

Tačiau vėliau KTVM laikinai direktorės pareigas einanti Raimonda Domžienė patikino, kad gyvūnais mokyklos fermoje rūpinamasi tinkamai: „Gyvuliai ir paukščiai laikomi atsižvelgiant į oro sąlygas. Esant nepalankioms oro sąlygoms (karštomis vasaros dienomis, pučiant stipriam vėjui ar lyjant), jie suvedami į mokomosios fermos uždarąsias patalpas„.

Fermoje, anot jos, dirba keturi darbuotojai. Jie visuomet pasirūpina, kad augintiniams užtektų ir ėdalo, ir vandens.

Kalbai pasisukus apie praėjusią savaitę nugaišusią lamą, pasak R. Domžienės, jos sveikatos būklė pablogėjo tikrai ne dėl netinkamos priežiūros. Gyvūnas nugaišo dėl pūlingo gimdos ir aplinkinių audinių uždegimo, kuris sukėlė plaučių uždegimą. Šią ligą galėjo sukelti ir tai, kad lama neseniai atsivedė jauniklį.

Mažylis, pasak pašnekovės, šiuo metu liko vienas. Todėl mokykla bandys ieškoti jam draugo.

„Lamiukui dabar – 3 mėnesiai. Aišku, augti be mamos jam – sunku. Džiaugiamės nors tuo, kad šiuo metu jis jau gali savarankiškai maitintis. Tikimės ir labai norime, kad jis užaugtų didelis ir sveikas Kritus lamai domėjomės ir galimybe įsigyti Kauno zoologijos sode kitą mažą lamiuką, kuris galėtų augti kartu su mūsiškiu. Tačiau šis klausimas dar bus sprendžiamas mokyklos taryboje“, – kalbėjo R. Domžienė.

Be mamos likusiam lamiukui, anot jos, sudarytos sąlygos visada laisvai vaikščioti į vidinį kiemelį ir uždarą fermos patalpą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video