2024/05/18

Muzikantas ir vėl su kepure

Atsirado prieš pusantro mėnesio dingusi miesto aikštėje stovinčios Henriko Orakausko skulptūros “Muzikantas„ žalvarinė kepurė. Tūkstančiu litų įvertintą meno kūrinio dalį rado ir policijai apie tai pranešė du prisistatyti nepanorę Kupiškio gyventojai. Kepurė bus sutvarkyta ir grąžinta į savo vietą.

Trečiadienį Kupiškio rajono policijos komisariatas gavo žinią, kad mieste, tarp vamzdynų, rasta H. Orakausko medžio skulptūrų ansamblio „Kupiškėnų vestuvės“, esančio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus aikštėje, skulptūros „Muzikantas„ kepurė. Apie radybas pareigūnams pranešė du miesto gyventojai – policijos rėmėjai. Tačiau savo pavardžių viešinti jie nepanoro.

Jau kitą dieną žalvarinė kepurė gulėjo Kupiškio rajono policijos komisariato vyr. patrulės Vilės Sezonienės darbo kabinete. Čia miesto turto atsiimti atėjo rajono meras Jonas Jarutis. Anot jo, rasti birželio mėnesio pradžioje nuniokotos miesto skulptūros dalies nebuvo jokių vilčių. Tačiau prieš dešimtmetį pritaikytas būdas, padėjęs susigrąžinti to paties skulptoriaus H. Orakausko pavogtą skulptūrą “Ikairukas„, pasiteisino. “Vilčių mažai turėjome, bet nusprendėme apie vagystę paskelbti viešai, kaip buvo padaryta prieš dešimtmetį dėl pavogto “Ikariuko„. Dėkoju dviem anonimams ir policijai, kurie padėjo susigrąžinti mūsų turtą„, – sakė meras.

Policijos komisariato pareigūnė V. Sezonienė prisipažino taip pat nesitikėjusi, kad “Muzikanto„ kepurė bus rasta. Anot jos, tiriant vagystę buvo apvažiuotos visos rajono metalo supirktuvės, tačiau apie ieškomą objektą negauta jokios informacijos. Sudėtinga, V. Sezonienė teigimu, bus nustatyti ir skulptūrą “Muzikantas„ apgadinusius asmenis.

Iš “Kupiškėnų minčių„ džiugią žinią sužinojęs pats skulptūros autorius H. Orakauskas net lengviau atsiduso – jam nebereikės kaldinti naujos kepurės savo “Muzikantui„. Šie darbai buvo numatyti kaip tik šiomis dienomis.

“Jau turėjo man atvežti pačią skulptūrą, kad padaryčiau naują kepurę. Toks darbas būtų užtrukęs apie 2 savaites. Bet dabar jau viskas gerai’,- džiaugėsi Kernavėje gyvenantis menininkas.

Neatsiradus žalvarinei kepurei, pataisyti apgadintą skulptūrą būtų kainavę apie 1700 litų.

Skulptorius teigė nepykstąs ant kupiškėnų, kad mūsų mieste tai nebe pirmas incidentai su jo darbais: “Dabar, matyt, toks “dingimų„ periodas, bet vėliau ateis ir “atsiradimų„.

O kad patys gyventojai galėtų prižiūrėti jo dovanotus meno kūrinius, pašnekovas šypsosi jau rengiantis stiprią skulptūrų restauruotojų komandą. Šiuo metu jo valdose kaip tik vieši būrelis mokinių iš Kupiškio. Susipažinti su žinomo menininko darbu juos atvežė režisiere Vilija Morkūnaitė.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video