2024/05/18

Ūkininkus dirbti moko ne tik gamta…

Galinga šiuolaikinė žemės ūkio technika, kompiuterizuotas jos valdymas, naujos technologijos, kintančios ūkininkavimo sąlygos skatina šiandien žemę dirbantį žmogų nuolat gilinti savo išmanymą. Nepasitikėti vien savo tėvų patirtimi, gamtos pamokomis ar asmeninėmis nesėkmėmis, bet ieškoti mokslo rekomendacijų, sekti kaimynų patirtį.

Be piktžolių

Tam puikiai pasitarnauja Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos specialistų rengiami įvairūs ūkininkų mokymo ir informavimo projektai, seminarai, lauko dienos. Neseniai progą pasižmonėti ir sužinoti įvairių naujienų turėjo rajono ūkininkai, sukviesti į lauko dieną tema „Dirvinių smilguolių ir dviskilčių piktžolių naikinimas žieminiuose kviečiuose, purškiant herbicidus pavasarį, atsinaujinus augalų vegetacijai“. Praktinis seminaras, kaip ne kartą yra buvę, surengtas pas šepetiškį ūkininką Antaną Dobrovolskį, mielai priimantį pas save visus, kurie tik turi laiko ir noro domėtis žemdirbiškomis naujovėmis.

Šįkart lauko diena sudomino ir rokiškėnus, Lietuvos ūkininkų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkas Vytautas Šlikas juokavo esąs komandiruotas Kupiškin parvežti naujienų ir pakviesti glaudžiau bendradarbiauti kaimynus ūkininkus.

Ūkio šeimininkas A.Dobrovolskis vykdyti projektui išskyrė bandymų laukelius Morkūniškio kaime, 13 ha žieminių kviečių lauke. Čia trijų rūšių herbicidais gegužės mėnesį buvo nupurkšti pasėlių pažymėtieji sklypeliai. Projekto vykdymo eigą ir rezultatus pristatęs augalininkystės konsultantas Gintas Jakštonis, „Agrokoncerno“ bendrovės specialistai renginio dalyviams išdalijo bandymų medžiagą, tad teoriniams svarstymams skirti daug laiko per alsinančią kaitrą nebeteko, gana buvo įsižiūrėti į bandymų laukelius, kurie patvirtino neginčijamą išvadą – visi naudoti herbicidai puikiai sunaikino dirvines smilguoles, vienmetes migles ir kitas dviskiltes piktžoles. Tik, pasak projekto vykdytojų, visada ūkininkui dera atsiminti, kad galutinį rezultatą nulems daugelis faktorių, tarp jų – dirvos įdirbimo kokybė, dirvožemio struktūra, pasėlyje vyraujančių piktžolių rūšys, sėjomainos ypatumai.

Atbaidyti – garsinė patranka

Tame pat lauke ūkininkai turėjo progą išvysti įdomų garsinį laukinių žvėrių ir paukščių atbaidymo įrenginį. Neįprastą garso patranką pademonstravęs UAB „Graderlitas“ projektų vadovas Paulius Ananevas patikino, kad tokios „baidyklės“ naudą kituose rajonuose jau išbandė braškynų savininkai, gynęsi nuo varnėnų, sodybų savininkai, nubaidę kovarnius. Toji patranka gali saugoti pasėlius, sodus, daržus, žuvininkystės tvenkinius, jai nereikia maitinimo šaltinio, ji turi laikmatį, galima nustatyti garso šūvių intervalus, o propano ir butano dujų vieno baliono užtenka trims mėnesiams. Kupiškėnai kaip mat sureagavo, kad patranka labai praverstų gintis nuo šernų, gal net vilkų…

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video