2024/09/23

Miesto vardadienis – proga pažinti savo šaknis

Praėjusį šeštadienį, antrąją šventės „Po vardo ženklu“ dieną, toliau tęsėsi Kupiškio vardo paminėjimo 530-ųjų ir Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių paminėjimo renginiai. Juose nestigo patriotizmo dvasios, pamąstymų apie mūsų baltiškąsias šaknis, apie pilietiškumo svarbą puoselėjant ir ginant savo valstybę. Juolab kad ši šventė vyko Valstybės (pirmojo suvienytos Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos išvakarėse.

Pasirašyta sutartis

Tądien Kultūros centro vitražų salėje vyko iškilmingas rajono Tarybos posėdis, kuriame dalyvavo ne tik Kupiškio rajono vadovai, visuomenės atstovai, bet ir Seimo narys Valdemaras Valkiūnas, kupiškėnų bendradarbiavimo partneriai iš Latvijos, Lenkijos, Slovakijos. Rajono meras Jonas Jarutis sveikinimo kalboje priminė Žalgirio mūšio svarbą, Kupiškio vardo paminėjimo istoriją. Buvo prisiminti ir tylos minute pagerbti neseniai mirę Lietuvos ir Lenkijos prezidentai Algirdas Mykolas Brazauskas ir Lechas Kačynskis.

Posėdyje taip pat dalyvavo Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius. Savivaldybė su LŽS šiame posėdyje pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl kūrybinės jaunųjų fotografų stovyklos ir kūrybinio fotografų konkurso organizavimo Petro Babicko premijai gauti.

D. Radzevičius, pristatydamas šį projektą, kurio iniciatorius yra ir „Kupiškėnų mintys“, sakė, kad palydint į paskutinę kelionę prezidentą A. M. Brazauską, prabilta apie tvirtų autoritetų mūsų visuomenėje stygių. O gal tik nepastebime jų? P. Babickas yra įkvepiantis pavyzdys, kiek viena asmenybė gali nuveikti. (P. Babickas, kilęs iš Laukminiškių, buvo pirmasis Lietuvos radijo diktorius, fotomėgėjų sąjungos įkūrėjas, publicistas, keliautojas, mokėjo net aštuonias užsienio kalbas. – Aut. past.) Tad šio konkurso pagrindinis tiksa ir būtų įprasminti šio žmogaus atminimą ir skatinti fotografuojančių žmonių kūrybiškumą.

Iškilmingame Tarybos posėdyje buvo įteiktas ir mero apdovanojimo ženklas „Už nuopelnus“ penkiems mūsų rajono gyventojams. Tai ūkininkui Laimučiui Baltrūnui, aktyvioms visuomenininkėms Aldonai Janilionienei ir Palmyrai Penkauskienei, medikėms Zinai Beleckienei ir Nijolei Teresei Zulonienei.

Atraskime Didžiąją Lietuvą

Kupiškio viešosios bibliotekos parodų salėje Nepriklausomybės Akto signatarė Birutė Valionytė pristatė fotografijų parodą „Didžioji Lietuva: LDK pilys“. Kas nori suprasti ir pajusti, kokia buvo ta mūsų visaip mitologizuojama, aukštinama arba visiškai užmiršta Lietuvos Didžioji kunigaikštystė, nusidriekusi iki pat Juodosios jūros, būtinai turėtų užsukti pasižiūrėti čia eksponuojamų fotografijų. Pasak B. Valionytės, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubas 2004-2006 m. organizavo 3 ekspedicines keliones po Didžiąją Lietuvą. Baltarusijoje, Ukrainoje aplankyta 136 mūsų kultūros paveldo objektai. Iš jų 99 pilys arba piliavietės. Parodai atrinktos tų kultūros paveldo objektų fotografijos, kurie reikšmingi savo istorija arba tiesiog yra išlikę.

„Kodėl gyvavo valstybė, neturėjusi bendros kalbos, religijos? Ko gero, atsakymas būtų toks, jog tose žemėse gyveno baltai. Vėliau vieni suslavėjo anksčiau, kiti – vėliau. Tad esame ne mažos tautos atstovai, o ainiai didingos praeities. Mums turi rūpėti mūsų valstybės likimas. Turime būti jos šeimininkai ir klestinčią ją palikti vaikams ir anūkams“, – dalijosi savo įžvalgomis signatarė. Ji palinkėjo visiems keliauti ir pažinti savo baltiškąsias šaknis. Priminė, jog šiemet ne tik minimos Žalgirio mūšio 600-osios metinės, bet ir kito baltams reikšmingo Durbės mūšio 750-osios metinės. Liepos 10 d. Latvijoje ta proga rengiamas šventinis paminėjimas.

Ši paroda veiks liepą ir rupgjūtį. B. Valionytė pažadėjo kiekvieną eksponuojamą fotografiją papildyti nedideliu aprašymu.

Istorikas, Vilniaus pedagoginio universiteto lektorius Tomas Baranauskas apžvelgė Kupiškio vardo paminėjimo istorinį ir kultūrinį kontekstą. Pasak jo, 15 a. antroji pusė yra susijusi su daugybe neatsakytų klausimų. Gali atsirasti ir dar ankstesnis Kupiškio vardo paminėjimas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video