2024/06/17

Į Norvegiją – pasisemti bendradarbiavimo įgūdžių

Birželio 15 – 19 dienomis Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis viešėjo Šiaurės Norvegijos Nordlando apskrityje, Helgelando regione. Įspūdžiais bei įgyta patirtimi J. Jarutis pasidalino su „Kupiškėnų mintimis“.

Ko mokysimės?

Panevėžio apskrities Kupiškio, Biržų, Panevėžio, Pasvalio ir Rokiškio rajonų savivaldybės yra pasirašiusios jungtinės veiklos sutartis dėl paprojekčio „Tarptautinio regioninio bendradarbiavimo skatinimas Panevėžio regione“ įgyvendinimo, kurio tikslas – skatinti tarpinstitucinį regioninį bendradarbiavimą, siekiant tolygios Panevėžio regiono plėtros.

Norvegija šioje srityje yra itin pažengusi į priekį, nes ten regionų savivaldybės glaudžiai bendradarbiauja, sprendžiant įvairius klausimus. Panevėžio apskrityje, deja, to nėra, tačiau tikimasi, jog šis projektas sukels šiokį tokį rezonansą. Pasak Kupiškio rajono mero, Nordlando apskrityje yra net 45 savivaldybės (Helgelando regionui priklauso 18 savivaldybių). Tačiau gausus jų skaičius netrukdo sėkmingai tarpusavyje bendradarbiauti ir priimti naudingų sprendimų visai apskričiai. Šiam tikslui Nordlando apskrityje yra įsteigtos septynios tarpsavivaldybinės tarybos. Jų šūkis skamba taip: „Bendradarbiavimas – mūsų jėga“.

Kitoks politinis klimatas

J. Jarutis teigiamai įvertino tokią norvegų administracinę struktūrą ir mano, jog turėtumėme perimti gerąsias jos savybes. Žinoma, sukurti identišką savivaldybių bendradarbiavimo modelį Panevėžio apskrityje reikia ne tik laiko, bet ir kitokio politinio klimato.

Anot mero, norėtųsi, jog Panevėžio apskrities savivaldybės imtų daugiau bei našiau bendradarbiauti. Tikimasi, jog šis projektas bus postūmis į priekį.

Mero teigimu, pagrindinis bendradarbiavimo skirtumas tarp Panevėžio ir Nordlando apskričių yra tas, jog pas mus gauti pinigai yra išdalinami rajonams, o šie, jau kiekvienas atskirai, sprendžia, kur pinigus panaudoti. Na, o Nordlando apskritis, gavusi pinigus, pati, pasitardama su savo regiono atstovais, sprendžia, kaip juos panaudoti gerinant visų jos apskričiai priklausančių regionų plėtrą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video