2024/05/18

„Kortelinio“ dalia – su dūmų ir alkoholio kvapais

Socialiai remtinų ir socialinės rizikos šeimų daugėja. Kol kas tendencijų, kad sunkiai galą su galu suduriančių skaičius pradės mažėti, taip pat nematyti. Valstybė socialinėms pašalpoms išleidžia didžiulius pinigus, už kuriuos žmonės galėtų bent minimaliai patenkinti savo poreikius.

Deja, savo būtinuosius poreikius kiekvienas suprantame skirtingai. Vieni pirmenybę teikia duonos kepalėliui, kiti – alkoholio buteliui.

Jaučiasi pažeminti

„Tos kortelės įžeidžia mano orumą. Jaučiuosi kaip sunumeruotas veršis, – pasakojo Joana R. gyvenanti Kupiškio mieste. – Pirkti prekes už korteles turiu ne bet kur – o tik ten, kur nurodyta. Jau ir pravardes turim – „korteliniais“ vadina. Esu rūkanti, o cigarečių nusipirkt negaliu, nes negalima. Tai mano laisvių pažeidimas“!

Šalia buvusi pašnekovės draugė buvo dar kategoriškesnė. Moteris negailėjo ne tik piktų žodžių, bet ir keiksmažodžių socialinių darbuotojų atžvilgiu. Pasak Antaninos, kur matyta, kad už valdžios duotus pinigus dar reikia eiti atidirbti: „Kad kapstausi su šluota, man niekas už tai pinigų nemoka.

Tai tik laiko gaišimas. Jeigu priklauso socialinė pašalpa, vadinasi priklauso be jokių kalbų ir papildomų darbų“.

Pasak Kupiškio etnografijos muziejaus direktorės Violetos Aleknienės, pas juos dirbę žmonės buvo darbštūs, jokių problemų dėl darbo kokybės neturėjusi. „Su tokiais asmenimis sudaromos darbo sutartys, žurnale pasirašo, kad išklausė saugaus darbo instruktažą, – sakė direktorė. – Jau yra tokių žmonių, kurie už socialinę pašalpą ateina atidirbti ne pirmą kartą“.

Pasak direktorės, tokių visuomenei naudingų darbų trukmė – nuo 9 iki 19 dienų, o jų pobūdis – įvairus – teritorijos aplinkos tvarkymas, knygų rūšiavimas.

Viskas pagal nustatytą tvarką

2004 metais rajono Savivaldybės taryba patvirtino socialinės paramos teikimo paslaugomis tvarką, kurioje buvo numatyti atvejai, kada socialinė parama šeimai arba asmeniui teikiama paslaugomis arba vardinėmis kortelėmis būtiniausiems maisto produktams ir vartojimo prekėms įsigyti.

Viena iš priežaščių gauti socialinę paramą ne pinigais, o vardine kortele – kai asmuo arba šeima pinigus naudoja ne pagal paskirtį. Kita – kai neatliekami visuomenei naudingi darbai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video