2024/05/18

Gelbėjimosi šiaudas nuo nedarbo – verslo liudijimas

Atėjusi vasara atnešė ne tik šiltus orus. Tam tikra prasme truputį atšilo reikalai ir darbo rinkoje. Nors krizė stipriai patuštino gyventojų kišenes, bet kiekvienas kabinasi į gyvenimą kaip išmano. Viena iš tų gelbėjimosi priemonių – darbas su verslo liudijimu.

Mokesčiai slegia

Ponas Kęstas M. jau treji metai dirba turėdamas verslo liudijimą. „Nenoriu per daug viešintis, tačiau galiu iš savo patirties pasakyti, kad kol kas smulkusis verslas vos kvėpuoja, – dėstė savo mintis pašnekovas. – Tikriausiai dar pamenate tuos laikus, kai vis pykdavo stambesnių įmonių savininkai, jog patentininkai nuo jų nuvilioja didžiąją dalį užsakymų. Dabar laikai pasikeitė, ir ne mūsų, o stambiųjų naudai. Pažiūrėkite, kas krizės metu pirmieji atsidūrė už borto, ir suprasite, kaip mylimas smulkusis verslas. Dirbantys su verslo liudijimu niekada nevažinėjo prabangiomis mašinomis, neturėjo biurų“.

Pašnekovas pripažįsta, kad dabar galiojanti verslo liudijimų tvarka neskatina iš pogrindžio eiti į dienos šviesą. Dar daug kur galima sutikti statybos, remonto ar kitus darbus atliekančių žmonių be verslo liudijimo.

Skaičiuoja savo naudą

Nors dirbantieji su verslo liudijimu nevengia aštrių žodžių dabar galiojantiems įstatymams, visgi nemažas skaičius žmonių kol kas mato būtent tokią išgyvenimo gairę. Kaip žinome, nelegalus darbas gali smarkiai patuštinti ne tik dirbančiojo, bet ir jį samdžiusiojo kišenę. Tai patvirtino ir mūsų rajone teismus pasiekusios bylos. Matyt, ne visada pigi paslauga yra patikima. Bent jau tos paslaugos gavėjui. Todėl prieš įsileidžiant meistrus į namus, visada pravartu paprašyti parodyti dokumentą, kad jis dirba legaliai. Kitaip gali nutikti, jog kelis šimtus kainavusi paslauga ar smulkūs remonto darbai gali šoktelėti iki tūkstantinių baudų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video