2024/09/23

Užmuš krizę išlaidų mažinimu

Prieš prasidedant vasarai ir didžiajam atostogų metui, penktadienį į Vyriausybės rūmus pas Premjerą buvo pakviesti šalies regioninės žiniasklaidos atstovai.

Susitikime dalyvavo ne tik pats Andrius Kubilius, bet ir jo pagrindinės komandos nariai – Vyriausybės kancleris Deivydas Matulionis bei patarėjas politikos klausimais Virginijus Valentinavičius.

Esame pavyzdys kitiems

„Reikalai Lietuvoje juda visai neblogai, – pradėjo savo kalbą optimistiškai nusiteikęs A. Kubilius. – Ekonomikos nuosmukis buvo objektyvus, ir dabar po truputį pradedame atsigauti. Mes visos trys Baltijos valstybės krizę atlaikėme. Dabar kitoms valstybėms esame rodomi kaip pavyzdžiai. Neseniai lankėmės Švedijoje, – ten netgi buvo klausiama, ką mes galime patarti Graikijai. Na, ką mes galime jai patart – reikėjo daryti tą patį, ką ir mes pernai“.

A. Kubilius šiuo metu mato visai neblogas Lietuvos perspektyvas. Ekonomika gali augti net geriau negu mes patys kartais prognozuojame. Štai Tarptautinis valiutos fondas (TVF) šiais metais mūsų šalies ekonomikos perspektyvas vertina geriau negu Finansų ministerija. TVF prognozuoja, kad mūsų ekonomika gali augti apie 2 procentus.

Pasak Premjero, Lietuva iš visų trijų Baltijos šalių turėjo trumpiausią ekonomikos kritimo laikotarpį. Mes vėliau pradėjome kristi į dugną ir anksčiau pradėjome iš jo kilti. Tam padėjo kai kurie Vyriausybės sprendimai.

Susitikime buvo kalbėta ir apie tai, kad Estija pirmoji iš Baltijos valstybių nuo 2011 metų įsives eurą. „Džiaugiamės kartu su estais, tačiau euras mums nėra pagrindinis tikslas. Dabar svarbiausia susitvarkyti savo finansus, kad gyventumėme pagal savo galimybes ir nedidėtų valstybės skola. Blogai, kai daug pinigų reikia išleisti ne medicinai, mokytojų atlyginimams, o skolos padengimui. Jeigu nesielgsime protingai, mums skolos aptarnavimas per dvejus metus gali užaugti iki milijardo litų“, – sakė Premjeras.

Nauji mokesčiai – technikos reikalas

Anot Premjero, daugelis lietuvių sako, kad mokesčiai yra blogis. Tačiau tai yra mokestis už gautą paslaugą. Visi gauname medicinos, teisėsaugos, ugdymo paslaugas. Dauguma mano, kad mokesčiai yra skirti tik Premjero, finansų ministrės, kelių patarėjų ir Seimo narių atlyginimams išmokėti. Taip nėra. Iš jų finansuojamos mokyklos, ligoninės. Supratimu apie mokesčius mes labai skiriamės nuo vokiečių. Ten pramonininkai netgi protestavo, kad jiems būtų sumažinti mokesčiai – tuomet sumažėtų įvairių paslaugų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video