2024/05/14

Žmogžudžiams – pelnyta bausmė

Po metų ir aštuonių mėnesių trukusios nežinios, apklausų, ikiteisminio tyrimo maratono bei teismo posėdžių, pagaliau padėtas taškas visą Lietuvą sukrėtusioje septyniolikmetės kupiškėnės Astos Kairaitytės byloje.

Troško meilės

2008-aisiais rugsėjo 12 dieną keturių jaunuolių kompanija girtavo prie Biržų mieste esančios „Maximos“ parduotuvės. Jau gerokai įgėrę vaikinai važiuodami pamatė gatve einančią A. Kairaitytę. Kažkuriam kilo mintis ją įsisodinti į mašiną, todėl ėmė merginą persekioti. Daugiabučio namo laiptinė merginos neišgelbėjo – ją ten 21-erių metų vienas iš keturių persekiotojų – Justinas Juzėnas – surado ir įsisodino į automobilį.

Paskui girtų ir teistų chuliganų kelionė baigėsi Armando Valecko namuose, kur mergina buvo mušama ir prievartaujama. Marius Galvanauskas teisme aiškino, kad merginos jam nepavyko išprievartauti – ji jo nesujaudino. Merginai nepaklusus prievartautojų grasinimams pačiai nusirengti, M. Galvanauskas parodė ramentą jos pasiteiravęs, ar žinanti, ką su tuo daiktu galintis jai padaryti.

Visas merginos košmaras A. Valecko namuose tęsėsi apie dvi valandas. Vėliau J. Juzėnas nutarė nužudyti auką miške. Kai mergina miške išlipusi iš mašinos pritūpė, ant jos pasipylė smūgiai. Žudikai nesirinko kur smūgiuoti – buvo daužoma kumščiais, ramentu, spardoma. Teismo ekspertai vėliau nustatė, kad daugiausiai smūgių teko į galvą. Po egzekucijos J. Juzėnas, įsitikinęs, kad auka nebegyva, kartu su A. Valecku ją nutempė giliau į mišką, ir uždengė eglių šakomis, o nusikaltimo įrankius sumetė į tvenkinį.

Kaltės nejaučia

Nei ikiteisminio tyrimo, nei teismo metu nė vienas iš tos kraupios nakties dalyvių savo kaltės nepripažino. Skirmantas Balčiūnas sakė, kad kartu su savo sėbrais į mišką nevažiavo, o J. Juzėnas, A. Valeckas ir M. Galvanauskas visą laiką teigė, jog merginos nežudė. J. Juzėnas sakė, kad merginą, pasivadinusią Agnės vardu, pažįsta tik nuo vasaros, o kiti ją tada matė pirmą kartą.

Norėdama nuo bausmės išgelbėti sūnų, melagingus parodymus teisme davė A. Valecko motina ir dar viena liudininkė.

Visgi teismas nepatikėjo tokiais įtariamųjų ir kai kurių liudininkų pasakojimais. Nepilnametės gyvybę su bendrininkų grupe atėmusiam ir ją išniekinusiam J.Juzėnui Panevėžio apygardos teismas skyrė įstatymų numatytą griežčiausią laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos. Kitiems šio nusikaltimo bendrininkams, kaltintiems seksualiniu prievartavimu, neteisėtu laisvės atėmimu ir nusikaltimo slėpimu, paskirtos tokios laisvės atėmimo bausmės: A. Valeckui – aštuonerių, M. Galvanauskui – šešerių, S. Balčiūnui – pustrečių metų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video