2024/05/14

Rajono valdžia mokėsi atpažinti korupciją

Praėjusią savaitę Kupiškio rajono valdžia bei keletas visuomenės atstovų mokėsi atpažinti korupciją bei jai pasipriešinti. Paskaitą apie šią mūsų valstybėje įsišaknijusią ydą skaitė Specialiųjų Tyrimų Tarnybos (STT) Panevėžio valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio vyriausioji specialistė Rita Škutienė. Viešnios duomenimis, Lietuva vis dar nepajėgė pažaboti korupcijos savo valstybėje – kyšininkavimas bei piktnaudžiavimas tarnyba dar klesti tarp medikų, policininkų ir valdininkų. Tačiau, pasak lektorės, korupciją labiausiai kursto paprasti žmonės, ieškantys lengvesnio kelio savo tikslams pasiekti.

Korupcija – nenaujas reiškinys

Korupcija – viena didžiausių problemų mūsų valstybėje, kurią įvardina daugelis gyventojų. Šia negerove savo valdžią dažnai linkę kaltinti ir Kupiškio rajono žmonės.

Kovai su korupcija rajono Savivaldybėje jau trys mėnesiai veikia Korupcijos prevencijos komisija, vadovaujama Povilo Gurklio.

Į komisijos surengtą seminarą atvykusi STT Panevėžio valdybos atstovė R. Škutienė susirinkusiesiems bandė apibrėžti pagrindinius korupcijos principus, jos bruožus, įtaką visuomenės sluoksniams bei mokė, kaip pasipriešinti šiai valstybės ydai.

Korupcija, lektorės pasakojimu, pasaulyje nėra naujas reiškinys – kyšininkavimas, pasinaudojimas savo padėtimi, anot jos, klestėjo dar senovės civilizacijose: senovės Egipte, Graikijoje. „Itin plačiai korupcija klesti Graikijoje. Tačiau graikai juokauja, kad net Olimpo dievai buvo korumpuoti, tai kodėl kyšių turėtų atsisakyti paprasti žmonės“, – paskaitą apie korupcijos pėdsakus žmonijos istorijoje šmaikščiai pradėjo STT atstovė.

Dar senovėje, anot jos, žmonės piktinosi dėl nesąžiningų valdovų elgesio ir taikė jiems pačias griežčiausias baudas. Rusų imperatorius Petras I kyšininkus įsakydavo mesti į upę, iš kurios retas beišplaukdavo. Senovės Egipte korumpuotų asmenų laukdavo mirties bausmė. Ši priemonė kovojant su neteisėtu piktnaudžiavimu savo padėtimi netgi 21 amžiuje taikyta, kai kuriose pasaulio valstybėse – prieš keletą metų myriop dėl to buvo nuteistas Pekino (Kinija) mero pavaduotojas.

Lietuva dar nepažabojo

Pasak R. Škutienės, korupcija šiais laikais dažniausiai pastebima stambių statybų sektoriuje. Mūsų valstybėje pagundos pasipelnyti neskaidriu būdu neretai kyla vykdant Europos finansuojamus projektus bei viešuosius pirkimus.

Tačiau pašnekovė taip pat priduria, kad itin daug kyšininkavimo atvejų pasitaiko medicinoje ir teisėsaugoje. Net 60 procentų mūsų gyventojų prisipažįsta, kad duotų kyšį, jei tai padėtų išspęsti jų problemas.

„Žmonės piktinasi korupcija, bet jie duotų kyšį medikui ar policininkui, kad išspręstų savo bėdas. Mūsų gyventojams vis dar trūksta pilietiškumo – kiekvienas turėtų pradėti kovoti su korupcija nuo savęs“, – pabrėžė specialistė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video