2024/04/29

Zalcburgiečių sodybose – po du gyvenamuosius namus

Lietuvos ūkininkių draugijos (LŪD) tarybos kupiškėnių veikla vertinama aukštais balais. Pagal galimybes uoliausioms visuomenininkėms stengiamasi ne tik žodžiais padėkoti. Šios nevyriausybinės organizacijos mūsų rajono atstovės kviečiamos į tarptautinius renginius, tik iš dalies mokamas pažintines – turistines išvykas.

Apie gebėjimą prisitaikyti

Visai šviežiais įspūdžiais iš LŪD tarybos surengtos viešnagės Austrijos federalinėje Zalcburgo žemėje su namiškiais ir skyrių narėmis dalijasi Rima Gatautienė, Irena Pranciliauskienė, Alma Gaidulionienė, Palmira Apšegienė, Gražutė Valaitienė, Irena Medžiaušienė, rajono ūkininkių draugijos ilgametė pirmininkė Palmira Penkauskienė ir jos vyras Povilas Penkauskas, ūkininkių sambūrio „Sodžius“ rėmėjas nuo pirmos jo veiklos dienos.

Mūsų laikraščio skaitytojams įspūdžių iš viešnagės Austrijoje pažėrė Palmira Penkauskienė ir Irena Medžiaušienė.

Redakcijos viešnios pasakojo, jog LŪD dalykinė ir pažintinė kelionė į Austriją buvo surengta Lietuvos ir šios valstybės Zalcburgo žemės partnerystės 40-čio proga. „Tikėtina, jog per tiek laiko nemažai mūsų tautiečių jau apsilankė šiame pasakiško kraštovaizdžio krašte, – samprotavo moterys, – tačiau dabar ir mes galim pasakyti: „Ir aš ten buvau, grožėjausi Alpių kalnais, vynuogynų laukais, grynutėlio vandens ežerais ir 4000 metų sukaktį atšventusio Halštato miesteliu, kopiančiu į kalnus“.

Pasak išvykos dalyvių, ne tik aikčiojusios nuo neįprasto peizažo grožio, bet stengėsi įsidėmėti reikšmingesnių faktų iš gido ir vietinių žmonių, su kuriais teko bendrauti, pasakojimų, pasisemti patirties ten vykusiuose seminaruose.

Dideliais ūkiais nesigiria

Zalcburgiečiai aiškino, jog savojoje žemėje ir jų protėvių visada gyventa santarvėje su gamta.

Slėniuose įsikūrusių gyvenviečių žmonės – miškininkai, turizmo verslininkai, ūkininkai. Pastarieji augina javų ar laiko karvių, avių nedideles bandas. Kiaulienos užaugina tik savo krašto reikmėms. Paukščių didesniais pulkais taip pat nesivargina, juolab kad sparnuočių laikymo sąlygas apibrėžia gyvūnų gerovės įstatymas – dienos metu jie negali būti uždaryti patalpoje ar laikomi ankštame aptvare.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video