2024/09/28

Taksistai paliko autobusų stotį

UAB „Kupiškio autobusų parkas“ miesto taksistams paskelbė ultimatumą – autobusų stotyje nuo šiol jie galės stovėti tik susimokėję tam tikrą mokestį. Tačiau taksi vairuotojai tokioms darbo sąlygoms prieštarauja ir į stotį, kur stovi „taksi“ ženklas, nebeužsuka. Klientų taksistai ieško miesto gatvėse.

Įvedė rinkliavą

Prislėgtas didžiulių mokesčių ir ekonominių sunkumų Kupiškio autobusų parkas nusprendė savo išlaidas sumažinti taksistų sąskaita. Iki šiol mokestį už įvažiavimą į stoties teritoriją imdavęs tik iš kitų rajono autobusų vairuotojų, parko direktorius Virginijus Braknys tokią rinkliavą nusprendė įvesti ir čia nuo seno sustodavusiems taksi vairuotojams, dažnai į tolimesnius miesto kampelius pavežėdavusiems pačios bendrovės keleivius: „Mes paprašėme taksi vairuotojų susimokėti autobusų rinkliavos mokestį. Jis tėra simboliškas – 1 litas per dieną. Juk taksistai naudojasi mūsų teritorija, o mokėti už jos valymą, apšvietimą bei žemės mokesčius tenka mums. Be to, mokestį susimokėję taksistai galėtų nemokamai naudotis mūsų tualetu“.

Tokią tvarką Autobusų parko direktorius teigė nusižiūrėjęs nuo kitų rajonų. Todėl jis nemano, kad savo sprendimu kam nors nusižengia.

„Aš jiems čia stovėti nedraudžiu, bet kodėl privalėčiau jiems ir leisti? Šį klausimą bandysime spręsti savo valdybos posėdyje. Apie mūsų problemą žino ir Savivaldybės vadovai“, – kalbėjo V. Braknys.

Stotyje taksistai nebestovi

Pasak direktoriaus, vos prakalbus apie rinkliavą už įvažiavimą į stoties kiemą, keturi čia dažniausiai stovėdavę taksistai sutiko susimokėti mokestį. Tačiau atsirado vienas prieštaraujantysis ir juo pasekė visi kiti.

Šiandien, pasak pašnekovo, stotyje nebėra nė vieno taksi automobilio. Tačiau ir miesto gatvėse, anot jo, pabėgusiems vairuotojams nėra patogu.

Paklaustas, ar nežlugdo ir taip sunkiai besiverčiančių taksi vairuotojų, V. Braknys patikino, kad jų mokestis nėra toks didelis. O taksi verslas, jo nuomone, gal ir ne taip prastai gyvuoja mūsų mieste, jei šias paslaugas teikiančių automobilių Kupiškyje po truputį daugėja.

Tačiau su „Kupiškėnų mintimis“ trumpai šnektelėję taksistai buvo priešingos nuomonės. Vienas, iš prisistatyti nepanorusių vairuotojų, teigė sulaukiantis dienų, kai miesto gatvėmis tenka važinėtis be jokio pelno. Todėl ir litas, atiduotas Autobusų parkui, eina į nuostolį.

„Valdžia krauna ir krauna naujus mokesčius, o mums juos vis vežti? Uždėjo rinkliavą, todėl stotyje mes jau nebestovėsim. O žmonės baigia ir priprasti“, – sakė miesto centre klientų laukiantis taksi vairuotojas Mindaugas Magyla.

Kalbintų taksi vairuotojų teigimu, dabar už nuvažiuotą kilometrą iš savo klientų jie ima apie 1,5 lito.

Taksistai skriaudžiami ir kitur

„Kupiškėnų mintys“ pasidomėjo, ar su tokiomis darbo sąlygomis priversti susitaikyti ir kiti Lietuvos taksi vairuotojai. Pakalbinome Respublikinės taksi ir mažųjų autobusų vairuotojų profesinės sąjungos pirmininką Viačeslavą Volovojų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video