2024/09/28

Žolę šienauja atliekų ugnis

Kiekvieną pavasarį, pleškanti pernykštė žolė tampa ugniagesių galvos skausmu. Šiais metais mūsų rajone, Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) balandžio 26 d. duomenimis, atvirose teritorijose kilo 17 gaisrų. Praėjusiais metais per tą patį laikotarpį – 24. Prevencinės priemonės (visuomenės informavimas, organizuojami reidai, atmintinės seniūnijose ir pan.), padeda tam, kad mūsų rajone išdegusių, juoduojančių plotų, sumažėtų.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, kartu su gamtosaugininkais, medžiotojų ir žvejų draugijos atstovais organizuoja reidus (į juos aktyviai įsitraukia ir kai kurių seniūnijų seniūnai), kurių metu siekia užkirsti kelią žolės deginimui, “pričiumpa” sąmoningai taip besielgiančius žmones ir „nominuoja“ juos administracinėmis baudomis. Tokių mūsų rajone jau yra ne vienas. Susitikdami su gyventojais minėti pareigūnai pataria, kaip saugiai ir nepažeidžiant reikalavimų deginti atliekas, nesudaryti gaisrų pavojaus, nekenkti gamtai.

Pastebima, kad tyčinių žolės deginimo atvejų, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo. Tačiau šiemet daugiau gaisrų atvirose teritorijose kyla dėl netinkamo atliekų deginimo – žmonės neatsižvelgia į gamtos sąlygas, kuria laužus esant stipriam vėjui, palieka ugnį, laužavietę be priežiūros.

Žolės deginimas, be priežiūros paliktos degančios šiukšlės gali baigtis skaudžiais padariniais. Kupiškio PGT Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio inspektorius Arvydas Gudonis ir šio poskyrio viršininkas Raimondas Kurkulis neabejoja, jog daugelio skaudžių nelaimių būtų išvengta, jeigu gyventojai labiau rūpintųsi savo ir savo turto saugumu.

Pareigūnai įspėja, kad nesilaikant bendrų priešgaisrinės saugos taisyklių bus taikomos maksimalios administracinės teisės pažeidimų sankcijos. Be to, numatyta atsakomybė žemės savininkams, naudotojams ir valdytojams už nesiėmimą priešgaisrinės apsaugos priemonių pastebėjus savo žemėje žolės gaisrą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video