2024/09/28

Rūkaliams mieste gali nebelikti vietos

Kupiškio rajono savivaldybės narkotikų kontrolės komisija užsimojo mieste paskelbti nerūkymo zonas. Jei šis pasiūlymas bus patvirtintas, rūkyti bus draudžiama Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje, Vytauto, Vilniaus, Jaunimo, Krantinės gatvėse, pliaže bei Kupiškio jaunimo centro prieigose. Be to, svarstoma, ar negalima būtų rūkalius išvyti ir iš daugiabučių namų laiptinių.

Kupiškio rajono savivaldybės, policijos ir jaunimo atstovai, įsijungę į Narkotikų komisiją, nusprendė drastiškiau kovoti su rūkymu mūsų mieste. Ypač, jų įsitikinimu, rimtų pastangų reikia ieškoti auklėjant dūmą traukiančius mokinius.

Nors rūkymo mastai šalia švietimo įstaigų akivaizdžiai auga, pagauti ir nubausti jaunuosius rūkalius – itin sudėtinga. Kupiškio r. policijos komisariato duomenimis, per praėjusius metus dėl tokių pažeidimų surašyti tik penki protokolai, šiemet kol kas tik – vienas.

Todėl Narkotikų komisija siūlo kelius į Kupiškio švietimo įstaigas paskelbti nerūkymo zonomis. Rūkyti draudžiama būtų Vytauto, Vilniaus, Jaunimo, Krantinės gatvėse. Be to, jaunuoliai su cigarete būtų vejami ir iš nuolatinių jų susibūrimo vietų: L. Stuokos-Gucevičiaus aikštės bei Jaunimo centro.

„Mokiniai, aišku, gali sugalvoti rūkyti kitose gatvėse ar kur nors prie Kupos. Mes per vieną dieną visko nepakeisime, bet savo siūlymu parodytume nepakantumą žalingiems įpročiams“, – pabrėžė sumanymą komisijai pateikusi rajono Savivaldybės tarybos narė Milda Narmontienė.

Komisija su tokiu kolegės siūlymu visiškai sutiko ir nerūkymo zonų sąrašą praplėtė – jų nuomone, rūkyti taip pat galima būtų uždrausti pliaže ir daugiabučių namų laiptinėse. Tik dėl pastarųjų vietų kilo diskusijų, ar nekils ginčų su namų gyventojais.

„Kai laiptines remontuoti, tai valdžios reikalas, o kai dėl rūkalių – tai jau gyventojų? Manau, kad tokį siūlymą taip pat galime pateikti“ – sakė mero pavaduotojas Aidas Mikėnas.

Galiausiai tokie komisijos pasvarstymai peraugo į diskusijas, ar nereikėtų rūkalių išvyti ir iš balkonų – juk jie įeina į minėtųjų gatvių erdvę.

Vis dėl to apsistota nerūkymo zonas numatyti gatvėse į švietimo įstaigas, miesto aikštėje, pliaže, Jaunimo centro prieigose bei daugiabučių namų laiptinėse. Šis pasiūlymas bus pateiktas artimiausiuose rajono Tarybos posėdžiuose.

Šiuo metu rūkyti draudžiama šalia švietimo ir medicinos įstaigų.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video