2024/09/28

Nuotekų ir vandentiekio įvadai iki trobos – savo lėšomis

Ateinantys Europos Sąjungos (ES) pinigai suteikia galimybę gyventi švariau, patogiau, tausoti aplinką ir išteklius.

Vykdant pagal ES Sanglaudos skatinimo veiksmų programą projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Kupiškio rajone“, kurio tinkamų finansuoti išlaidų suma – per 16 milijonų litų, gyventojai pasigenda informacijos.

Žmonėms labiausiai rūpi tai, kas turi mokėti bei pasirūpinti, kad vandentiekio ar nuotekų įvadai nuo pagrindinės trasos būtų nutiesti iki gyvenamųjų namų. Gyventojus domina, kokiais kriterijais remiantis buvo pasirinktos gatvės šių įrenginių plėtrai.

Planuota jau seniai

Pasak rajono Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjo Mažvydo Šalkausko, dar 2004 metais buvo pradėta planuoti, kad įstojus į ES atsiras galimybė gauti paramą. Aplinkos apsaugos ministerija samdė firmas galimybių studijai parengti. Galimybių studija parengta Ventos-Lielupės baseinui, į kurį įeina Rokiškio, Kupiškio, Pasvalio, Joniškio, Pakruojo ir Šiaulių savivaldybių teritorijos. Buvo analizuojamas kiekvienos gyvenvietės gyventojų skaičius, kokie yra nutiesti tinklai ir koks yra poreikis juos plėsti. Studija numatė tris darbų etapus.

Šiuo metu vykdomas pirmasis, o ar antrajam etapui bus pinigų – dar anksti spėlioti.

Pirmajame etape numatyta Kupiškio miesto Lauko, Topolių, Muziejaus, Kalkyno, Kapų, Piliakalnio, Kalnelio, Dolomitų, Palėvenės gatvių bei Aukštupėnų gyvenvietės kai kurių gatvių vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra bei modernizacija, Kupiškio miesto trijų nuotekų siurblinių rekonstravimas, Kupiškio nuotekų valymo įrenginių rekonstravimas.

Antrajam etapui buvo parengti tik techniniai projektai Subačiaus, Noriūnų, Šimonių nuotekų valymo įrenginiams.

Kriterijai

„Rengiant galimybių studiją, išanalizavus surinktus duomenis bendradarbiaujant su buvusia tuo metu UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“, buvo atrinktos gatvės, kuriose nėra nei vandentiekio, nei kanalizacijos, – sakė M. Šalkauskas. – Tai P. Pajarskio, P. Matulionio, Kapų, Topolių, Kalnelio, Muziejaus gatvės. Aukštupėnų kaimo didžiojoje dalyje dar tarybiniais laikais buvo įrengti vandentiekio tinklai, tai dabar suplanuota įrengti daugiau nuotekų tinklų“.

Pasak M. Šalkausko, miesto minėtose gatvėse įrengta 4,8 km vandentiekio ir 4,2 km nuotekų įrenginių. Aukštupėnų kaime bus įrengta 3,4 km nuotekų ir per 1 kilometro vandentiekio įrenginių. Ruošiant techninį projektą buvo numatyta įrengti tik pagrindinę trasą, o gyventojai įvadą iki savo namų turi patys nusitiesti savo jėgomis ir lėšomis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video