2024/06/29

Mažesnės pensijos iš darbo neišginė

Dirbantys senatvės pensininkai vis dar neskuba palikti darbo vietų – į užtarnautą poilsį jų neišgynė ir sumažintos pensijos. Ne itin sparčiai pensinį amžių peržengusiųjų gretos retėja ir mūsų rajono Savivaldybėje. Tačiau įstatymai kantriausiųjų pusėje – antradienį Konstitucinis teismas išaiškino, kad dirbantiems pensininkams pensijos negali būti mažinamos labiau nei kitiems. Tik šalies valdžia tam pritarti neskuba.

Kai nedarbas Lietuvoje vis dar kyla į aukštumas, ne vienas bedarbis atsisuka į pensininkų užimtas darbo vietas. Kritiškos nuomonės dėl „užsisėdėjusių“ darbuotojų neslėpė ir redakcijai laišką atsiuntusi neprisistačiusių bedarbių grupė. Pasak jų, pensijas gaunantys žmonės turėtų atsižvelgti ir į tuos, kurie neturi jokių pajamų. Ypač, kupiškėnų manymu, susimąstyti turėtų valdžioje sėdintys pensininkai.

Šių metų kovo pabaigoje, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, Lietuvoje dirbo 54,9 tūkst. pensinio amžiaus žmonių. Pernai lapkritį, kai tik pradėta kalbėti apie pensijų mažinimą, jų buvo 9 tūkstančiais daugiau.

Kupiškyje, „Sodros“ duomenimis, kovo mėnesį dirbo 243 pensininkai. Sumažintų pensijų mūsų gyventojai nelabai pabūgo – nuo metų pradžios iš darbo išėjo tik 13. Į šį skaičių, pasak „Sodros“ Kupiškio skyriaus direktoriaus pavaduotojos Birutės Kuliešienės, neįeina valstybės tarnyboje dirbantys pensininkai. Jų mūsų rajone šiuo metu – 6. Pagal darbo sutartį rajono Savivaldybėje dirba dar 4 pensinio amžiaus sulaukę darbuotojai. Valstybei pradėjus mažinti pensijas darbo vietas paliko vienas valdininkas ir 3 su darbo sutartimi dirbę darbuotojai.

Vieni jų buvo atleisti šalių susitarimu, kiti – mažinant etatus Savivaldybėje. Taip pratuštėjo Civilinė metrikacijos, Buhalterinės apskaitos skyriai.

Daugiau prašymų išleisti į pensiją, pasak Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, nesulaukta. „Daugumos pensinio amžiaus darbuotojų atlyginimai pas mus nesiekia 2000 litų, todėl jų pensijos nebuvo itin smarkiai nukarpytos. Tai ir dirba žmonės, kol kas prašymų atleisti iš darbo negavau – kas norės iš pensijos gyventi, kai ji šiais laikais tokia maža“, – dėstė savo nuomonę administracijos direktorius.

Sveikatos yra – reikia dirbti

Į pensiją įžengęs Alizavos seniūnas Antanas Alkauskas nuo 2000- ųjų eina valstybės tarnautojo pareigas. Ir palikti jų kol kas nežada.

„Ką daugiau ir veiksi – kol sveikatos yra, tai reikia padirbėti. Kol niekas neveja…“, – savo apsisprendimą dirbti ir sulaukus pensijos komentavo seniūnas.

Pašnekovas prisipažino, kad poilsio jau norėtųsi, tačiau vien iš savo pensijos būtų sunku išsilaikyti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video