2024/07/01

Rajone gali nebelikti vairavimo mokyklų

Susisiekimo ministerija ruošia naują vairuotojų mokymo koncepciją, kuri esą dar labiau sumažintų avaringumą šalies keliuose, o patį vairavimo mokymą padarytu skaidresnį. Tačiau šia veikla užsiimančios įmonės nuogąstauja, kad valdžios sumanymas nuo žemės paviršiaus nušluos visas mažąsias vairavimo mokyklas. Brangių naujovių bijo ir mūsų rajono įmonės.

Nauji reikalavimai – „neįkandami“

Jau nuo balandžio 1-osios Kupiškio vairuotojų rengimo centre UAB „Kupiškio TSK“ prasidėjo pirmosios naujosios vairavimo mokyklų koncepcijos siūlomos permainos. Nuo šiol visus duomenis apie savo mokinius ir jų pasiekimus elektroniniu būdu įmonė privalo reguliariai siųsti į VĮ „Regitra“ Panevėžio filialą.

Vairuotojų rengimo centro direktorė Marija Vaitiekūnienė šiems reikalavimams teigė jau pasiruošus. Netrukus ji pradės siųsti žinias apie ką tik surinktos grupės mokinių pasiekimus. Šie darbai, anot jos, užkraus nemažą papildomą krūvį mokyklos darbuotojams.

Tačiau dar sunkesni išbandymai, pasak pašnekovės, mažųjų vairavimo mokyklų laukia nuo liepos mėnesio. Mat jau kuris laikas Susisiekimo ministerija ruošia naująją vairavimo mokymo koncepciją, kuri finansiškai gali sužlugdyti daugybę šia veikla Lietuvoje užsiimančių įmonių.

M. Vaitiekūnienė būgštauja, kad pagal ruošiamus reikalavimus jos mokykla nepajėgs įrengti vaizdo kamerų klasėse ir mokomuosiuose automobiliuose. Tokios įrangos būtinybe suabejojo ir kai kurie politikai – būgštaujama, ar mokomojo proceso filmavimas nepažeis žmogaus teisių.

Tačiau sunkiausia vairavimo mokykloms bus naujai įrengti mokomąsias aikšteles. Jose ministerija siūlo pastatyti šviesoforus, apvažiavimo žiedus ir kitus naujus įrenginius.

„Jei pats Kupiškis negali įsirengti šviesoforų, tai kaip mes, mažos mokyklos, gausime pinigų tokiems įrenginiams. Panevėžio, Biržų vairavimo mokyklos bendradarbiauja su įdarbinimo centrais. O mes, ką susirenkame patys, iš to ir gyvename. Todėl nauji reikalavimai finansiškai mums bus nepakeliami – ministerijos sumanymas, manau, pareikalautų ne mažiau kaip šimto tūkstančių litų investicijų“, – apie laukiančias permainas kalbėjo M. Vaitiekūnienė.

Paslaugos brangs

Be to, vairavimo centro direktorės nuomone, nauji reikalavimai dar labiau pabrangins mokyklų paslaugas. O kupiškėnams, anot jos, jei bus sužlugdytos vietinės vairavimo mokyklos, gali tekti mokėti dar brangiau – papildomai kainuos kelionė į Panevėžį ar kitus rajonus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video