2024/07/01

Darbo biržą užplūdo senieji bedarbiai

Lietuva pamažu tampa skolininkų šalimi. Daugiau kaip 200 tūkstančių jos gyventojų tapo skolingi valstybei privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio. Tie skolininkai – neregistruoti darbo biržose (DB) bedarbiai arba išvykusieji laimės ieškoti į užsienį.

Po šios žinios bedarbių minios plūstelėjo į miestų ir rajonų DB. Ne išimtis ir Kupiškis. Čia taip pat užsiregistravusiųjų per kelias dienas rekordiškai padaugėjo.

Bedarbių daugėja – nedarbo išmokų mažėja

Sausio mėnesį Kupiškio DB užsiregistravo 215 bedarbių, vasario – 155, kovo – 184. Pasak DB direktorės Genės Zulonienės, yra tam tikri sezoniškumo dėsningumai. Vienas jų – pavasarį besiregistruojančių DB žmonių skaičius mažėja, todėl ne išimtis ir šių metų pirmasis pavasario mėnuo. Bedarbių skaičius per tris šių metų mėnesius lyg ir nedaug kuo išsiskiriantis, tačiau pastebima kita tendencija – stipriai mažėja nedarbo išmokų skaičius. Jeigu sausio mėnesį buvo skirtos 85 nedarbo išmokos, vasario – 70, tai kovo mėnesį – tik 41 nedarbo išmoka. Iš šių skaičių galima daryti išvadą, kad DB vis daugiau registruojasi tie žmonės, kurie jau seniai neturi darbo ir neužsidirbo net nedarbo draudimo išmokų. Norint gauti nedarbo draudimo išmoką, reikia per paskutiniuosius trejus metus turėti 18 mėnesių darbo stažą. Deja, dauguma besiregistruojančių darbo neturi jau daugiau kaip metus ar dvejus.

Liūdni rekordai

Deja, nedarbo vaizdą dar labiau pakeitė kalbos, kad PSD įmokas turi mokėti ir darbo biržoje neregistruoti bedarbiai, ir išvykusieji į užsienį (jeigu apie tai nėra informavę migracijos tarnybos). Per balandžio 1-6 dienas plūstelėjo norinčiųjų registruotis. Jų skaičius buvo rekordinis – net per 60. Besiregistruojančių darbo biržoje ir toliau kol kas nemažėja. Balandžio 7 dieną per pusdienį registruotų bedarbių gretas papildė 30 mūsų rajono gyventojų. Gaila, bet iš šio gausaus būrio bedarbių tik du gaus nedarbo draudimo išmoką. Visi kiti žmonės yra labai seniai dirbę ir patys sako, kad atėjo registruotis į darbo biržą tik todėl, kad nereikėtų iš savo kišenės mokėti PSD.

„Man jokio darbo nereikia, aš savo gyvenimą jau susitvarkiau“, – dauguma atėjusiųjų registruotis į DB sako šios įstaigos specialistams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video