2024/07/01

Bedarbių viltis – pinigai darbo vietoms steigti

Nedarbo šmėkla vis grėsmingiau žengia į mūsų rajoną. Apie naujas stambias įmones galime tik pasvajoti, o senosios irgi ne pačius geriausius laikus išgyvena. Tokiu metu labai retas verslininkas galvoja apie naujų darbo vietų kūrimą, nebent jos būtų finansuojamos valstybės.

Šią savaitę Kupiškio darbo biržoje verslininkams vyko seminaras „Vietinių užimtumo iniciatyvų projektai. Jų rengimas ir įgyvendinimas“.

Pinigai ne verslui, o bedarbiams

Jau yra paskelbtas kvietimas teikti paraiškas Vietinių užimtumo iniciatyvų (VUI) projektus rengti. Jų tikslas – steigti naujas darbo vietas atskirose savivaldybių (seniūnijų) teritorijose bedarbiams neterminuotai įdarbinti bei telkiant vietos bendruomenės ir socialinių partnerių pastangas didinti gyventojų užimtumą.

Šie VUI projektai yra skirti ne verslui ar verslininkams remti, o bedarbiams įdarbinti.

„Projektas verslo atžvilgiu gali būti parašytas puikiai, bet jeigu nebus galimybės įdarbinti darbo biržoje registruotų bedarbių, jis nebus patvirtintas, – sakė Kupiškio darbo biržos direktorės pavaduotoja Laima Vaitiekūnienė. – Jeigu bus įsteigta darbo vieta labai retos specialybės darbuotojui ir tokio specialisto neturės darbo birža, tai toks projektas pasmerktas žlugti. Šie projektai vykdomi trejus metus, todėl reikia numatyti, ar turėsime dar tokios specialybės specialistų, jeigu iš šios darbo vietos staiga išeitų prieš tai įdarbintas žmogus“.

L. Vaitiekūnienė susirinkusiems akcentavo, kad VUI projektuose yra kuriamos ne viena ar dvi darbo vietos, o daugiau. Projektas suteiks subsidijas darbo vietoms steigti. Šiais metais didžiausias subsidijos dydis vienai darbo vietai steigti yra 32 tūkstančiai litų. Maksimali VUI projekto teikėjo prašoma subsidijos suma teikiant paraišką negali viršyti 345 tūkstančių litų. Iš savo lėšų darbdavys privalo apmokėti ne mažiau kaip 35 procentus darbo vietoms steigti reikalingų išlaidų. Visos išlaidos darbo vietoms steigti turi būti padarytos po sutarties pasirašymo.

Subsidijos panaudojimas

Viena darbo vieta negali būti steigiama sugretintoms profesijoms (pavyzdžiui, vairuotojui-darbininkui). Subsidijos gavėjas privalo įsteigtas naujas darbo vietas išsaugoti mažiausiai trejus metus nuo darbo vietų įsteigimo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video