2024/07/01

Valdžios genocidas vaikus globojančioms šeimynoms

Norėjo kaip geriau, išėjo kaip visada – tokiais žodžiais jau galima palydėti kiekvieną mūsų valdžios sugalvotą naujovę. Ko gero, taip nutiks ir su vos prieš porą mėnesių priimtu Šeimynų įstatymų. Valdžios nuomone, naujoji tvarka vaikus globojančioms šeimynoms leis tapti savarankiškesnėms – jos turės teisę steigti šeimyną kaip viešąjį juridinį asmenį. Tačiau patys globėjai įsitikinę, kad valdžia tokiais sprendimais įkalino našlaičius vaikų globos namuose.

Šeimyna – nežinioje

Mūsų rajone šiuo metu tėra viena vaikus globojanti šeimyna – tai savo garbingos „misijos“ dešimtmetį neseniai atšventusi, Aldonos ir Antano Jatužių šeima iš Maksvyčių. Sutuoktiniai globoja 8 vaikus kurių amžius nuo 8 iki 18 metų.

Globėjų auklėjimo metodikos galima būtų pasimokyti ir bet kuriems savo vaikus auginantiems tėvams. Apie Jatužių rūpestingumą ir meilę savo šeimynai byloja krūva padėkų, globotinių diplomų už įvairius pasiekimus bei vietinių gyventojų atsiliepimai.

Tačiau šiandien Jatužių šeimynos šurmulys, pasak globėjos Aldonos, ganėtinai pritilęs. Ir globėjai, ir jų vaikai gyvena nežinioje – kas jų laukia po liepos pirmosios, kai įsigalios ką tik priimtas Šeimynų įstatymas. Valdžia akcentuoja, kad naujoji tvarka leis tik dar labiau užtikrinti našlaičių saugumą ir tinkamas sąlygas globėjų namuose. Tuo tarpu šeimynos taps savarankiškesnės nei anksčiau – iki šiol jas steigdavo savivaldybių administracijos arba merai, o šeimynų tėvai buvo tik jų samdomi.

Dabar steigimo iniciatyva perduodama patiems šeimynų tėvams. Nuo liepos mėnesio jie gaus nebe atlyginimą, kaip samdomiems darbuotojams, finansuojamos bus konkrečios jų socialinės paslaugos vaikams.

Jatužių šeimyna iki šiol gaudavo beveik 1300 litų mamos atlyginimą bei po 1040 litų kiekvienam globojamam našlaičiui.

Reikėtų perstatyti namus

Nuo kovo mėnesio ši šeimyna jau likviduota. Tačiau galimybė tapti juridiškai nepriklausomiems, Jatužių šiandien nė kiek nežavi. Sutuoktiniai kol kas temato tik naujojo įstatymo minusus:

„Tokias naujienas sužinojome visai neseniai ir, tiesą pasakius, dingo visas optimizmas. Kas iš to juridiškumo, jei nauji reikalavimai – neįgyvendinami“, – nusivylimo neslėpė A. Jatužienė.

Anot jos, pagal priimtą Šeimynų įstatymą jiems tektų visą namą perstatyti. Mat iš šeimynos ateityje gali būti reikalaujama higienos paso. O tam reikia radikaliai pakeisti gyvenamąsias patalpas.

„Mums ir kambarių remontui kol kas sunku prisiruošti – visus pinigus skiriame vaikų priežiūrai. O pagal naujus reikalavimus, tektų statyti priestatą, atskirai įrengti berniukų ir mergaičių tualetus, valgomąjį, virtuvėje turėtų būti dvi kriauklės… Ir niekas mums to nefinansuos, – kalbėjo šeimynos mama, – atrodo ir meilę, ir saugumą savo vaikams užtikrini – ir vis dar neužtenka“.

„Nors ir turėtume lėšų, argi įmanoma per tokį trumpą laiką įvykdyti tokius darbus. Namai per kelis mėnesius nepasistato“, – žmonai antrino A. Jatužis.

Tačiau šeima kol kas laukia galutinių žinių apie nuo liepos mėnesio jų laukiančias permainas ir tikisi išsilaikyti. Jei niekas nepasikeis, pasak A. Jatužienės, reikės susitaikyti su naujais reikalavimais, nes labiausiai šeimynai gaila vaikų. Šioje situacijoje sutuoktiniams būtų lengviausia tapti paprastais globėjais, tačiau Jatužiai jau kelinti metai niekur nedirba ir to padaryti jiems nebūtų galima.

„Prieš trejus metus vyras buvo įsidarbinęs, bet vieną vaiką tekdavo beveik kasdien vežioti į Kupiškio muzikos mokyklą, todėl darbo teko atsisakyti. Dabartinėmis sąlygomis įsidarbinti jau beveik neįmanoma dėl nedarbo ir mūsų amžiaus“, – kalbėjo A. Jatužienė.

Nusviro rankos

Pašnekovės nuomone, valdžios priimtas Šeimynų įstatymas tikrai nepaskatins naujų šeimynų kūrimosi. Vargu, anot jos, ar ir visos senosios nuo liepos mėnesio beliks.

2009 metų pabaigoje šeimyną norėjusi įsteigti Uoginių kaimo gyventoja Liolė Anikevičienė „Kupiškėnų mintims“ sakė tokių minčių net nebeturinti. Penkis svetimus vaikus (vienas jų turi psichinę negalią) globojanti šeima tikina negalėsianti įgyvendinti visų valdžios reikalavimų tokiems namams: „Metų pabaigoje buvome pasiruošę steigti šeimyną, bet po išleisto įstatymo rankos visiškai nusviro“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video