2024/07/01

Patyčios – plintantis mokyklų skaudulys

Nuo seno mokyklą įprasta vadinti antraisiais namais, tačiau kiek šiandien juose beliko jaukumo, ramybės ir saugumo? Nebe pirmus metus statistika įspėja, kad mūsų valstybė pagal smurto ir patyčių mastus mokyklose pirmauja visoje Europoje.

Visgi paskutiniai duomenys jau suteikia vilties. Neseniai įvykusi akcija „Savaitė be patyčių“ bei rūpestingas pedagogų, psichologų ir policijos bendradarbiavimas, matyt, vienas tų būdų, padėsiančių išgelbėti mūsų vaikus.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje dažnai galima išgirsti apie patyčių ir smurto atvejus mokyklose. Kai kurie jų baigiasi itin skaudžiai – bendraamžių susidorojimu, savižudybe.

Vis garsiau kalbama ir apie nepilnamečių žiaurumą bei polinkį nusikalsti. Kupiškio rajono policijos komisariato duomenimis pastarųjų metų skaičiai pagal vaikų ir paauglių nusikalstamumą beveik nesikeičia.

2008 metai mūsų rajone išaiškinta 30 padarytų nusikalstamų veikų, kurias įvykdė 23 nepilnamečiai. Pernai į policijos akiratį pakliuvo 5 nepilnamečiais mažiau ir jie įvykdė 29 nusikalstamas veikas.

Pasak Kupiškio rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus vyresniojo tyrėjo Artūro Slieko, daugiausia teisės pažeidimų tarp vaikų ir paauglių įvyksta Kupiškio mieste ir Kupiškio seniūnijoje. Didžioji dalis pažeidėjų visgi lieka berniukai.

Tokią padėtį taisyti bandoma vykdant nemažai akcijų. Bendradarbiaudami su mokyklomis Kupiškio policijos pareigūnai vykdo įvairias prevencines priemones („Saugią aplinką kurkime kartu“, viktorina „Temidė“), pradinukams rodomi pamokomojo pobūdžio filmukai, rengiami susitikimai su moksleiviais.

Sunkių elgesio bėdų turinčius nepilnamečius perauklėti bandoma Kučgalio socializacijos centre. Čia šiuo metu gyvena du vaikai iš mūsų rajono.

Įsiminė žmogžudystė

Paklaustas, koks nepilnamečių įvykdytas nusikaltimas A. Sliekui labiausiai įstrigo atmintyje, pareigūnas teigė, kad žiaurumu nepralenkiama 2007 metais įvykdyta Maksvyčių kaimo gyventojo Vytauto Šabansko žmogžudystė. Išniekinę, nukankinę ir galiausiai nužudę aštuoniolikmetį keturi jaunuoliai, tarp jų vienas tuomet buvęs nepilnametis, teismo sprendimu ilgam pateko už grotų.

Tokia protu nesuvokiama istorija mūsų rajone kol kas nepasikartojo, tačiau troškimas pažeminti ir nuskriausti bendraamžį – vienas didžiausių galvos skausmų šiandieninės mokyklos vadovams ir pedagogams. O patyčias nuo smurto skiria itin plona riba.

Atkreipti dėmesį į šias problemą pakvietė VšĮ „Vaikų linija“. Visai neseniai ši tarnyba mokyklose organizavo akciją „Savaitė be patyčių“. Į ją įsijungė per 500 šalies mokyklų.

Šiam tikslui neliko abejingos ir mūsų rajono šveitimo įstaigos.

Tyčiotis mėgsta vis jaunesni

Visą savaitę renginiai, diskusijos ir sporto varžybos vyko Subačiaus gimnazijoje. Jų metu mokiniai mokėsi pagarbos ir draugiškų santykių su savo bendraamžiais. Savo apsisprendimą nesityčioti vaikai demonstravo nešiodami pačių nupintas draugystės apyrankes.

„Visą savaitę bandėme atkreipti mokinių dėmesį į mokykloje pasitaikančius patyčių atvejus ir skatinome juos pareikšti savo nuomonę dėl netinkamo bendraamžių elgesio su draugais“, – sakė Subačiaus gimnazijos socialinė pedagogė Regina Valiukaitė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video