2024/07/01

Agronomo pastebėjimai

Prasidėjęs pavasaris pamažu atneša darbų ir sodininkams, ir daržininkams. Vieni savo sodą ar daržą tvarko savo nuožiūra, o kiti pasinaudoja patarimais.

Šį kartą skaitytojams siūlome pasinaudoti kupiškėno agronomo Algirdo Ridiko sukauptais pastebėjimais ir patarimais.

Kaip sulą leisti

Jeigu sula leidžiama iš medžio, kuris jau ruošiamas kirsti, tada nelabai svarbu, kaip tai darysite. Tačiau jeigu norite, kad medelis jus džiugintų dar ne vienerius metus ir gerai užgytų jo žaizda, verta pasinaudoti gamtininko Saliamono Paltanavičiaus patarimais.

Į medį reikia įgręžti ne didesnę kaip 2 cm skylutę ir įstatyti kiaurymės diametrą atitinkantį vamzdelį arba medinį latakėlį. Giliai į medį gręžti skylę nėra prasmės – nuo to sulos daugiau nepritekės.

Kai sula nustos tekėti, žaizdą reikėtų užtepti moliu arba sodo tepalu. Galima tą vietą uždažyti aliejiniais dažais. Išgręžtos skylės užkalimas medžio gabalėliu – tolygus nusikaltimui, nes tada medis pradeda pūti ir gali visiškai žūti.

Pradėjus tekėti sulai – skiepykime medelius

Balandžio pradžia yra geriausias laikas skiepyti kaulavaisius augalus visais žinomais būdais. Medelius patartina skiepyti tada, kai pradeda tekėti sula. Obelys ir kriaušės sėkmingai prigyja ir vėliau paskiepytos.

Kupiškyje prieš kelis dešimtmečius gyvenęs gydytojas Ipolitas Franskevičius taip pat buvo aistringas sodininkas. Jis medelius skiepydavo tada, kai tik gaudavo jam reikalingos veislės ūgelį – nesvarbu, koks metų laikas.

Skiepijant po žieve, ją reikia kaltu arba peilio ašmenimis atkelti ir į plyšį įstatyti atitinkamai paruoštą ūglį. Jį reikia stipriai prispausti ir aptepti sodo tepalu.

Parengė Nida ŠULCIENĖ

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video