2024/09/23

Sunkmečio išbandymai – ir rajono ligoninėje

Praėjusiais metais Kupiškio ligoninei, kaip ir daugeliui kitų sunkmečio prispaustų rajono įstaigų, teko atremti rimtus išbandymus. Išlikimo kaina čia buvo itin aukšta – iš ligoninės pernai atleista 19 darbuotojų, o likusiųjų nepasitenkinimą kurstė nuolat vėluojantys atlyginimai. Nepaisant to, jog paslaugos ligoninėje sumažintos iki minimumo, dirbta maksimaliai taupant lėšas, puse milijono mažesnis ligoninės biudžetas privedė ją prie didžiulių skolų.

Grįžo į 2006-uosius

„Dabartinėmis sąlygomis į ligoninę galime guldyti tik tuos ligonius, kuriems medicininė pagalba – būtina. Tendencija turi būti gydytis namuose ambulatoriškai“, – apie Kupiškio ligoninės darbą sunkmečio sąlygomis ataskaitinio susirinkimo metu sakė įstaigos direktorius Povilas Rimkus.

Apie praėjusius darbo metus savo kolegoms bei rajono Savivaldybės atstovams kalbėjęs vadovas pareiškė, kad pagal finansines galimybes Kupiškio ligoninė grįžta į 2006-uosius. Tik nuo tų metų skiriasi išlaidos – išaugo šildymo, elektros, medikamentų ir kitos kainos.

2009-aisiais rajono ligoninei skirta apie 5,5 mln. litų iš PSDF, 235 tūkst. litų atseikėjo rajono Savivaldybė. Palyginus su 2008-aisiais ligoninės finansavimas sumažėjo puse milijono, o rajono valdžia įstaigai 2009 m. sugebėjo duoti perpus mažiau lėšų nei ankstesniais metais.

2009-uosius Kupiškio ligoninė baigė su 700 tūkst. litų skola.

Sumažėjo atlyginimai

„Kad išgyventume, privalome taupyti. Jau dabar yra sutrumpintas rentgeno kabineto ir laboratorijos darbo laikas“, – teigė ligoninės vadovas.

Taupymo sumetimais įstaigą praėjusiais metais turėjo palikti net devyniolika darbuotojų.

P. Rimkaus teigimu, darbuotojų užmokestis sudarė didžiausią išlaidų dalį – 60 procentų viso finansavimo. Dar 30,98 procentų teko sumokėti „Sodros“ mokesčiams. Iš viso beveik 80 proc. nuo uždirbtų pajamų.

Tačiau ir darbuotojų skaičiaus mažinimas ligoninei šėrė per kišenę – išeitinėms pašalpoms įstaiga išleido per 100 tūkst. litų.

Įstaigoje dirbti likusiems darbuotojams taip pat nebuvo itin linksma – pastaraisiais mėnesiais jiems teko laukti vėluojančių algų. Be to, avansinės išmokos už atostogas ligoninei pridarė dar beveik 90 tūkst. litų nuostolių.

Nuo šių metų kovo 1 d. visiems ligoninės darbuotojams teko susitaikyti su dar 5 procentais sumažintu atlyginimu.

Skaičiuojama, kad 2010 metais Kupiškio ligoninėje dirbantys gydytojai vidutiniškai turėtų gauti apie 2 300 litų per mėnesį. Tuo tarpu slaugytojoms vidutiniškai teks 1 000 litų, o likusiems personalo darbuotojams – tik 870 litų per mėnesį.

Vadovams atlyginimai sumažėjo per 20 proc.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video