2024/09/23

Kaziuko turgaus šurmulys aidėjo visur

Jau tradicija tapęs Kaziuko turgus praėjusią savaitę šurmuliavo visur – mokyklose, kaimo laisvalaikio centruose, Kupiškio kultūros centre.

Kovo ketvirtąją – Kazimiero vardo dieną Subačiaus gimnazijos bendruomenę į aktų salę sukvietė didelė ir graži Kaziuko mugė. Ir mažieji pradinukai, ir vyresnieji mokiniai Kaziuko mugei ruošėsi iš anksto. Vieni pardavinėjo molines vazeles, švilpukus, vertus karoliukus, o kiti nepatingėjo padedami savo tėvelių privirti bei prikepti gardžių mėsainių ar pyragų.

Kaip ir įprasta mugėse, čia taip pat buvo galima derėtis. Jeigu prekė pirkėjui labai patiko, tai mažieji pardavėjai sutikdavo net po kelis litus nuleisti kainą – svarbu, kad perka. O perkančių nestigo – vaikų darbelius noriai pirko ne tik jų draugai ar bendraklasiai, bet ir mokytojai.

Šeštadienį Kaziuko turgaus linksmybės persikėlė į Noriūnų laisvalaikio centrą. Čia su smagiomis dainomis, kapelų griežiamu maršu buvo pasveikinta Kazimiera bei per Kazimierą savo jubiliejinį gimtadienį švenčiantis Noriūnų seniūnas Algirdas Navickas.

Noriūnų “Seklytėlės„ klubo moterys kiekvienam atėjusiam į mugę siūlė paragauti Kaziuko košės ir natūralios iš aplinkinių laukų bei pievų surinktų žolelių arbatos.

Medumi ir jo produktais prekiavo Valda Bajorienė. Ne vienas pirkėjas stabtelėjo prie Stasio Racevičiaus išdrožtų šaukštų bei kitų medžio dirbinių. Iš Valentinos Staniulienės buvo galima nusipirkti pintų krepšių. Ir mažas, ir vyresnis stabtelėjo prie įspūdingų Laimutės Budrienės rankomis pagamintų žaislų ar Danutės Kirkilienės numegztų pirštinių bei kojinių.

Tie kupiškėnai, kurie praėjusį šeštadienį nesusigundė keliauti į Kaziuko mugę sostinėn, tikrai nesigailėjo. Šįkart Kazimierinių turgelis Kupiškio kultūros centre sutraukė kaip niekad daug žmonių.

Per du aukštus šurmuliavusioje mugėje buvo galima įsigyti įvairiausių rankdarbių: nertų, megztų, veltų papuošalų, kryželiu siuvinėtų paveikslų, kepurių, pirštinių, kojinių, skarų, suknelių, servetėlių, žaislų, medžio dirbinių, kuriuos čia tradiciškai pardavinėjo ir mokytojo Jono Šmigelsko mokiniai. Bene gausiausi buvo Kupiškio vaikų lopšelių-darželių „Saulutė“ ir „Obelėlė“ auksarankių darbuotojų prekystaliai.

Kulinarinio paveldo “kromelyje„ šepetiškė Gražina Valaitienė bei kitos moterys vaišino pačių keptais sausainiais ir pyragėliais, žolelių arbata.

Kupiškėnė Genė Janilionienė nustebino originalia rankšluostėlio – lėlės suknelės idėja. Tarp moterų didelio dėmesio sulaukė kitos miestelėnės, Reginos Songailienės, mezginiai.

Mugės svarbiausią akcentą – verbas – siūlė Regina Balčiūnienė iš Svidenių kaimo. Šiuo amatu moteris užsiima jau penkeri metai. Jos pačios gėlių darželyje išauginti ir laukuose surinkti žolynai, dailiai sudėlioti į verbas, traukte traukė pirkėjus. Juolab kad ir kaina buvo prieinama ir derėtis niekas netrukdė. Šįkart poniai Reginai bendrauti su mugės lankytojais ir pirkėjais padėjo anūkės Vilma ir Toma.

——-
Autorius: Neringa BUTKEVIČIŪTĖ, Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video