2024/09/23

Rajono vadovai gaus priedus už tarnybą Lietuvos valstybei

Praėjusią savaitę vykusiame rajono Savivaldybės tarybos posėdyje buvo svarstytas klausimas dėl priedų skyrimo rajono merui Jonui Jaručiui ir jo pavaduotojui Aidui Mikėnui už tarnybos Lietuvos valstybei stažą.

Nors Vyriausybė yra priėmusi nutarimą ir patvirtinusi stažo už tarnybą Lietuvos valstybei skaičiavimo tvarką, tačiau dar reikalingas ir rajono Savivaldybės tarybos sprendimas. Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, tai yra privaloma procedūra, kad buhalterija galėtų skaičiuoti stažą ir mokėti priedą.

Vietos savivaldos įstatyme yra pasakyta, kad Savivaldybės tarybos išimtinė teisė yra mero ir jo pavaduotojo darbo užmokesčio nustatymas. Visgi dar yra ir kiti įstatymai, kurie taip pat reglamentuoja šių valstybės pareigūnų darbo užmokestį.

Pasak Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Nijolės Jaruševičienės, nors pagal Vietos savivaldos įstatymą darbo užmokestį nustato Savivaldybės taryba, bet dar yra Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymas. Jame sakoma, kad darbo užmokestį sudaro pareiginė alga, priedas už ištarnautus Lietuvos valstybei metus ir vienkartinės priemokos. Ruošiant įstatymus buvo paliktos teisinės spragos, kurios ir kelia nesusipratimus.

Tarybos nariui Dangirdui Mikšiui pasiteiravus, ar sąžininga yra skirti priedus rajono merui ir jo pavaduotojui, kai ne tik šalyje, bet ir rajone yra labai sunki ekonominė situacija, Ž. Aukštikalnis atsakė paprastai: „Kai mokytojai gauna daugiau už merą, manau, kad sąžininga skirti priedą“.

Balsuojant už sprendimą mokėti rajono merui J. Jaručiui nuo vasario 26 dienos 12 procentų priedą (pagal įstatymą, priedą už ištarnautus valstybei metus sudaro 3 procentai valstybės politiko ar valstybės pareigūno pareiginės algos už kiekvienus trejus metus, tačiau priedo dydis neturi viršyti 30 procentų pareiginės algos.) už tarnybos Lietuvos valstybei stažą, balsavo 15 Tarybos narių.

Kada buvo balsuojama už sprendimą mokėti mero pavaduotojui A. Mikėnui nuo balandžio 16 dienos 3 procentų priedą už tarnybos Lietuvos valstybei stažą, balsavo 14 Tarybos narių, nes pats A. Mikėnas nusišalino nuo balsavimo.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video