2024/09/23

Patvirtintas rajono biudžetas žada rupią duoną

Nors buvo įprasta, kad rajono Savivaldybės posėdžiai vyksta ketvirtadieniais, tačiau šį kartą buvo padaryta išimtis – svarstyti aktualių klausimų Tarybos nariai rinkosi diena anksčiau. To priežastis – trečiadienis buvo paskutinis terminas iki kada privalėjo būti patvirtintas rajono biudžetas.

Taryba iki pietų apsvarstė 21 darbotvarkės klausimą. Su nedideliais pakeitimais priimta 19 sprendimų. Kilus neaiškumams nutarta dviejų klausimų sprendimus atidėti kitam Tarybos posėdžiui.

Sumažinimai – maksimalūs

Pristatydama šių metų rajono biudžetą Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Nijolė Jaruševičienė sakė, kad ji pristato 2007-ųjų metų biudžetą. Toks jis buvo prieš trejus metus.

Šiemet planuojamos biudžeto pajamos 48,303 mln. litų. Šią sumą sudarytų Finansų ministerijos prognozuojamos pajamos – 45,394 mln. litų. Svarstant rajono biudžeto projektą buvo sudaryta darbo grupė, kur nuspręsta šias pajamas padidinti 328 tūkstančiais litų. Tai suma, atitinkanti negrąžintą ilgalaikę paskolą valstybės biudžetui, gautą 2009-ųjų metų pabaigoje. Ji buvo negrąžinta todėl, kad praėjusių metų biudžetas neįvykdytas dėl negautų 2 mln. litų mokesčių pajamų.

Į šį biudžeto projektą yra siūloma įtraukti per 500 tūkstančių litų turimų biudžeto apyvartos lėšų, kad padengtų lėšų trūkumą. Tačiau iš šios sumos yra tik 151 tūkst. litų taip vadinamųjų laisvų biudžeto likučių. Likusi suma – įvairių programų lėšų likučiai.

Biudžetas sudarytas iš 19 programų. Lėšos savarankiškoms ūkio išlaidoms mažėja beveik 31 procentu. Didėja tik specialioji tikslinė dotacija. To priežastis – padidėjusios socialinės išmokos bei kompensacijos ir lėšos viešiesiems darbams. Visoms kitoms valstybinėms funkcijoms lėšos mažėja – darbo užmokesčiui 10 proc., o kitoms išlaidoms – dar daugiau. Daugiausiai sumažinta lėšų priešgaisrinei tarnybai, melioracijai. Mokinio krepšelio dotacija mažėja – apie 15 procentų.

Bene labiausiai biudžeto nuskriausta liko šildymui skirta sritis. Ji mažėja vos ne per pusę.

Tikimybė, kad ateinančių metų sausio 1 d. gali būti didelės skolos – išlieka. Viskas priklausys nuo to, kaip seksis rinkti šių metų biudžeto pajamas ir kaip bus kompensuotos praėjusių metų negautos pajamos.

Klausimų dėl svarstomo biudžeto kilo ne vienam Tarybos nariui.

„Kiek lėšų yra numatyta skirti tarnybiniams automobiliams ir nuosavų automobilių nuomai tarnybos reikmėms?“, – teiravosi Tarybos narys Dangirdas Mikšys.

Pasak N. Jaruševičienės, biudžeto projekte ši išlaidų rūšis yra nenurodoma. Pagal biudžeto sandaros įstatymą, sprendimo projekte nurodoma bendra suma – išlaidos, darbo užmokestis ir turto įsigijimo išlaidos. Kiekviena įstaiga, gavusi Tarybos patvirtintus skaičius, pati spręs, kokią lėšų dalį skirs transportui. Tai bus žinoma tada, kai įstaigos pateiks patvirtintas savo išlaidų sąmatas.

Tarybos narį Bronislovą Rimkų domino Savivaldybės turimos skolos.

„Savivaldybės kreditinis įsiskolinimas (paskolų likutis ir kiti įsiskolinimai) sausio 1 d. buvo 1,5 mln. litų, – atsakė į klausimą N. Jaruševičienė. – Tai neuždelstas kreditinis įsiskolinimas. Jis yra ne ilgesnis kaip 45 dienų – tai už lapkričio paskutiniąsias dienas ir gruodžio mėnesį einamasis kreditinis įsiskolinimas. Toks įsiskolinimas būna kiekvienais metais. Jis bus numatytas įstaigų išlaidų sąmatose ir sumokėtas I arba II ketvirtį. Uždelstų skolų mes neturime“.

Anot Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos, paskolų sausio 1 d. duomenimis turime 5,45 mln. litų, tačiau jos iki šiol buvo grąžinamos nustatytais terminais, nevėluojant nė vienos dienos.

Biudžetas – tik išgyventi

Pasak Tarybos nario Gintauto Mockaus, jeigu trumpai vertintume šį biudžetą, tai tiktų pasakymas „jis labai blogas“. Palyginus su praėjusiais metais, šis biudžetas yra 12 mln. litų mažesnis. Yra tikimybė, kad ir šis skurdus biudžetas, bus nevykdomas, nes, tikėtis, kad atsiras daug papildomų pajamų – beviltiška.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video