2024/09/23

Mokė tuštinti Europos piniginę

Šią savaitę Kupiškio ūkininkai bei verslininkai turėjo progą pasidomėti galimybėmis gauti paramą kaimo plėtrai 2007 – 2013 metais. Apie šias perspektyvas Kupiškio verslo informacijos centre antradienį aiškino Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros bei Kokybės politikos departamentų atstovai. Seminarą kupiškėnams organizavo Kupiškio darbdavių klubas.

Paramos prašytojai – aktyvūs

„Į kaimą ateina pinigai, tik reikia juos pasiimti. Todėl pasikvietėme specialistus, kurie gali atsakyti į visus klausimus apie žemės ūkiui teikiamą paramą“, – seminaro svečius ir dalyvius sveikino ne kartą Europos fondus „pakratęs“ Kupiškio darbdavių klubo prezidentas, ūkininkas Zigmantas Aleksandravičius.

Seminarą pradėjo Kaimo plėtros departamento direktorė Jurgita Stakėnienė. Moteris pasidžiaugė, kad mūsų šalyje jau įsivažiavo trečiasis kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos vykdymas. Jos metu Lietuva turi galimybę pasinaudoti 7,8 mlrd. litų parama. 25 procentai jos skirta iš šalies biudžeto, kita dalis – iš Europos Sąjungos.

Pinigų per trejus programos metus iš šios sumos įvairiems projektams jau paprašė per 332 tūkst. pareiškėjų. Jiems reikalingos lėšos šiuo metu siekia 3,5 mlrd. litų. Tačiau tik pusė šios sumos kol kas tėra išmokėta.

„Žemės ūkio ministeriją pasiekia skundai, kad gyventojai ilgai nesulaukia pinigų. Tačiau tokia šiandien mūsų situacija, kad biudžeto skirtus pinigus turime dalintis ir su kitomis sritimis – pinigų trūksta ir mokytojams, ir gydytojams…“, – apie nūdienos kliūtis įgyvendinant programą kalbėjo J. Stakėnienė.

Tačiau moteris teigė, kad dėl to gyventojų aktyvumas nė kiek nesumažėjo. Parama ypač dažnai naudojasi jaunieji ūkininkai. Dalis pinigų plaukia į žemės ūkio valdų modernizavimą, kiek mažiau lėšų prašoma alternatyviam verslui.

Kupiškio gyventojai savo iniciatyvumu šioje programoje neatsilieka. Mūsų rajone įvairiems projektams paprašyta 28,5 mln. litų. Daugiausia programoje dalyvauja Kupiškio jaunieji ūkininkai.

Galima paremontuoti namus

Tačiau J. Stakėnienės teigimu, mūsų rajone pasigendama netradicinių projektų. O programoje, anot jos, siūlomos pačios įvairiausios idėjos. Kai kurios jų nustebino net ir seniai šia parama besidominčius seminaro dalyvius. Daugeliui buvo naujiena, kad už Europos Sąjungos pinigus galima net ir namus pasigražinti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video