2024/09/23

Susigundęs svarstyklėmis iš po skverno – nukentėsi

Šeštadienį, vasario 20 d., Kupiškio turgavietėse apsilankė Lietuvos metrologijos inspekcijos (LMI) Panevėžio apskrities skyriaus inspektoriai. Buvo nustatyta keletas pažeidimų.

Pirkėjų labui

Lauko g. turgavietėje, kurią administruoja N. Naglienės firma „Naglinta“ nebuvo kontrolinių svarstyklių. Tad pirkėjai neturi galimybės pasitikrinti, ar jo pirkinys sveria tiek, kiek pardavėjas nurodė. Vienas ūkininkas savo produkciją svėrė svarstyklėmis, kurių patikros laikas jau buvo pasibaigęs. Kitas pardavėjas naudojo elektronines svarstykles be gamyklinių ženklinimų.

Turgaus administracijai ir prekeiviams buvo surašytas patikros aktas ir nurodyta ištaisyti rastus trūkumus.

Už teisinės metrologijos reikalavimų pažeidimus fiziniams asmenims yra skiriama bauda nuo 100 Lt.

Pasak (LMI) Panevėžio apskrities skyriaus vedėjos Vitalijos Rukavičienės, ir svarsčiai, ir visos svarstyklės turi būti tikrinamos kartą per metus. Tik naujos elektroninės svarstyklės, turinčios visus atitinkamus ženklinimus, gali būti netikrinamos dvejus metus. Nereikėtų žmonėms susigundyti pigiomis elektroninėmis svarstyklėmis be jokių gamyklinių ženklinimų, kurios yra siūlomos juodojoje rinkoje. Metrologijos inspekcija neatlieka tokių svarstyklių patikros. Pareigūnė priminė, kad mechaninės stalo ir seno pavyzdžio elektroninės svarstyklės galioja iki šių metų pabaigos. Jei bus kokių pokyčių dėl jų naudojimo, bus pranešta.

Panašiai yra tikrinami ir kiti matavimo prietaisai. Pavyzdžiui, pavasarį prasidės plėvelės šiltnamiams prekyba. Tad jos pardavinėtojai turėtų pasižiūrėti, ar jų naudojami metrai turi galiojantį patikros žymenį. Mediniai metrai tikrinami kasmet, o metaliniai – kas dveji metai.

Naudoti svarsčius ir svarstykles su galiojančiu patikros žymeniu ūkininkus ir kitus prekeivius įpareigoja „Savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešosiose vietose taisyklės„, kurių nauja redakcija įsigaliojo 2009 m. rugsėjo mėnesį. Pasak V. Rukavičienės, prekiaujantys turguose turi vadovautis 2009 m. liepą įsigaliojusiomis naujomis “Prekybos prekyvietėse taisyklėmis„, kuriose irgi numatyta, jog svarsčiai, svarstyklės ir kiti matavimo prietaisai turi būti metrologų atitinkamai patikrinti.

„Kupiškėnų turgaus“ paviljone šįkart pažeidimų metrologai neužfiksavo. Visos svarstyklės buvo sužymėtos, patikrintos, naudojami termometrai skerdienos temperatūrai ir temperatūrai šaldymo vitrinose matuoti. Yra kontrolinės svarstyklės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video