2024/09/23

Etnografijos muziejų tikrino darbo inspektoriai

Gavusi vieno nepatenkinto sumažintu darbo užmokesčiu darbuotojo skundą, Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Panevėžio skyriaus vyriausiasis darbo inspektorius Stanislovas Barauskas ir vyriausioji darbo inspektorė darbo teisei Rita Eidukevičienė sausio 25-28 d. tikrino Kupiškio etnografijos muziejų. Buvo rasta ir darbuotojų saugos bei sveikatos norminių aktų vykdymo pažeidimų.

Neįspėjo raštu

Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė sakė, kad Vyriausybės 2009 m. rugpjūčio 17 d. nutarimu muziejaus darbuotojams, kaip ir daugeliui šalies biudžetininkų, nuo 2009 m. rugsėjo 1 d. 10 proc. buvo sumažintas atlyginimas. Apie tai ji, grįžusi iš atostogų, bendrame darbuotojų susirinkime informavusi žodžiu. Tačiau tai reikėjo užfiksuoti ir raštu, ko ji nepadarė. To rašto ir pasigedo tikrintojai. Tebuvo tik direktorės vardu pasirašytas įsakymas grąžinti darbuotojams už rugsėjį nuskaičiuotą atlyginimą. Pasak V. Aleknienės, tokia galimybė darbuotojams atsirado dėl to, jog Vyriausybė jiems algas sumažino apie tai, kaip reikalauja įstatymas, nebeperspėjusi darbdavio prieš mėnesį. Gruodį ta nepriemoka buvo darbuotojams grąžinta.

Už 2009 m. kitus mėnesius darbuotojams nėra kompensuota atlyginimo nepriemoka. Ją gali tekti darbuotojams sumokėti pačiai muziejaus direktorei, nes ji, kaip darbdavė, neįspėjo savo pavaldinių raštu prieš mėnesį apie atlyginimo mažinimą ir negavo raštiško darbuotojų sutikimo sumažinti darbo užmokestį.

Etnografijos muziejaus vadovė patikino, jog dirba sąžiningai, taip kaip reikalauja Kultūros ministerija ir Savivaldybė. Yra darbų ataskaitos, vyksta muziejininkų vieši renginiai, matomi plačiajai visuomenei.

Visa ta įtampa darbe kilo, kai viena darbuotoja pareiškė protestą prieš visoje Lietuvoje muziejų darbuotojams mažinamus atlyginimus. Kiti darbuotojai supranta susidariusią nelengvą šalies finansinę situaciją, kad sumažėjo ir muziejaus finansavimas. Tad kažkokio nepasitenkinimo dėl apkarpytų atlyginimų nereiškia, atlieka visus pavestus darbus.

Etnografijos muziejaus raštvedė-sekretorė Zita Bartašytė neslėpė, kad dėl darbo užmokesčio sumažinimo tvarkos ji kreipėsi į VDI Panevėžio skyrių ir gavo atsakymą, jog tikrinimo metu nustatyta, kad darbdavys įstatymų nustatyta tvarka ir terminais neinformavo apie darbo apmokėjimo sąlygų keitimą, kad darbo užmokestis sumažintas negavus darbuotojo raštiško sutikimo. Kilę ginčai sprendžiami darbo ginčų nagrinėjimo tvarka.

Reikia ir alkoholio matuoklio

VDI inspektoriai pasigedo ir leidimo – higienos paso. Pasak V. Aleknienės, ji maniusi, kad dirbant laikinai nuomojamose patalpose tokio paso nereikia. Buvo nustatytas ir Transporto priemones vairuojančių bei kitų asmenų neblaivumo (girtumo) ar apsvaigimo nustatymo taisyklių pažeidimas. Mat muziejuje nėra dokumentų, liudijančių, kad būtų tikrinamas muziejaus vairuotojo blaivumas išleidžiant jį į reisą. Pagal taisykles yra reikalaujama prieš 30 min. iki išvažiavimo tai padaryti ir užfiksuoti apie patikrinimo rezultatus raštu. Darbdavys turi užtikrinti, kad prieš reisą būtų tikrinama, ar jų darbuotojai, vairuojantys įstaigų transportą, yra blaivūs. Taip pat darbuotojai, įsidarbinę 1996 m. – 2002 m. laikotarpiu neturėjo darbo sutarties antrojo egzemplioriaus. Tuo metu muziejui vadovavo kitas asmuo. Po 2002 m. to dokumento antrasis egzempliorius darbuotojams jau išduodamas. Be to, darbuotojai nebuvo pasitikrinę sveikatos. Taip pat nustatytas dar vienas kitas smulkesnis pažeidimas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video