2024/06/01

Dviračių tako likimas – žemės savininkų rankose

Nuo kalbų apie dviračių takelius aplink Kupiškio marias pamažu prieinama prie konkrečių darbų. Šią savaitę rajono Savivaldybėje vyko žemės savininkų, gyvenančių Lėvens tvenkinio pakrantėje, susitikimas su laikinai einančiu rajono mero pareigas Aidu Mikėnu, Savivaldybės administracijos direktoriumi Žilvinu Aukštikalniu, Kupiškio seniūnijos seniūnu, Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus darbuotojais.

Tikisi savininkų geranoriškumo

Įgyvendinant didelį europinį projektą „Subalansuota turizmo plėtra prie Kupiškio marių (Lietuva) ir Lubano ežero (Latvija)/STELLA“, kaip vienas iš jo įgyvendinimo etapų buvo dviračių takelių aplink Kupiškio marias įrengimas.

Šiais metais numatomi pradėti dviračių takų projektavimo darbai. Yra numatyta įrengti 20 kilometrų dviračių taką, kurio 10 kilometrų vingiuos viena marių puse, o 10 km – kita. Takelis prasidės Aukštupėnuose ir tęsis iki Bagdonių kaimo rekreacinės teritorijos, kur yra siauriausias vandens ruožas ties sala. Toje vietoje numatomas statyti pontoninis plaustinis tiltas, kuriuo būtų galima persikelti į salą, o iš jos valtele į kitą marių pusę, ties Palėvenėlės kaimu, ir toliau dviračiu tęsti kelionę.

Iš viso aplink Kupiškio marias susidaro apie penkiasdešimt kilometrų kelio – tokio ilgio dviračių tako nei fiziškai, nei finansiškai neįmanoma įrengti. Todėl, pasak Savivaldybės vyr. architektės Euchridos Sipavičienės, buvo nuspręsta įrengti 20 kilometrų dviračių taką.

Tačiau iškilo problema dėl tako vientisumo – yra vietų, kur numatytas takas kertasi su privačiomis valdomis. Todėl 34-iems žemės savininkams buvo išsiųsti kvietimai atvyki pasikalbėti į Savivaldybę, ar jie nesutiktų, kad dviračių takai eitų per jų valdas. Iš viso yra 26 žemės sklypai, kurių teritorijos kertasi su numatomu dviračių taku. Iš jų devyniuose sklypuose yra pažymėti servitutai, o penkiolikoje – ne.

„Ten, kur pažymėti servitutai, problemų lyg ir nėra – bandome tik derinti su žemės sklypų savininkais, kad būtų rastas abiem pusėms priimtinas variantas dėl dviračių tako vietos, – sakė rajono Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyr. specialistė Virginija Bražienė. – Kur nėra pažymėtų servitutų, galime tik prašyti ir tikėtis, kad žemės savininkai bus geranoriški“.

Pasak E. Sipavičienės, žemės savininkams nesutikus, kad dviračių takas eitų jų valdomis, bus ieškoma kitų variantų: „Galvosime, kaip aplenkti privačias žemės valdas, tačiau kyla grėsmė, kad sunku bus suprojektuoti vientisą taką“.

Didžiausia problema – įžūlūs poilsiautojai

Išklausę Savivaldybės specialistų, žemės savininkai nestokojo jiems klausimų. Karti bendravimo su poilsiautojais patirtis žemės savininkų labai optimistiškai nenuteikė dėl numatomų dviračių takų per privačią jų teritoriją.

„Kokia garantija, kad įrengus dviračių takus jais nesivažinės poilsiautojai su keturračiais ar lengvaisiais automobiliais, nemėtys šiukšlių kur pakliuvo, – sakė žemės savininkę atstovaujantis Virginijus Grigaliūnas. – Jau dabar pavasarį nuo savo sklypo teritorijos surenkam po dešimt didžiųjų šiukšlių maišų, o vasarą triukšmas tampa įprastiniu savaitgalio palydovu. Reikia garantijų, kad bus rūpinamasi ne tik dviračių tako aplinka, bet ir policijos ekipažai dažniau atvyks pažiūrėti ar per daug netriukšmauja poilsiautojai“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video