2024/09/23

Svajonė nusiprausti pirtyje kol kas palauks

Apie kupiškėnų norą bent jau savaitgaliais ne tik nusiprausti, bet ir išsivanoti pirtyje, rašėme ne kartą. Greitai jau bus metai, kai mieste nebėra pirties, tačiau vyresnio amžiaus gyventojai dar tikisi, kad įvyks stebuklas, ir jie vėl galės džiaugtis pirties teikiamais malonumais.

Atviras laiškas pirties savininkei

Keliomis dešimtimis parašų patvirtintą laišką Kupiškio miesto gyventoja Vilhelmina Elskienė ruošiasi įteikti buvusios Kupiškio miesto pirties savininkei Valerijai Pažemienei.

„Mes, kupiškėnai, labai vargstame ir jaučiamės nelaimingi, kad neturime galimybės nusiprausti pirtyje. Gera pirtis yra mūsų sveikata. Ir tremties metais prie tremtinių barakų būdavo pirtys, kad žmonės galėtų apsiginti nuo parazitų. Sunku įsivaizduoti, kad po tiek nepriklausomybės metų Kupiškyje nebeturime pirties. Kupiškio neįgaliųjų draugijos patalpose įrengtuose dušuose vyresnio amžiaus žmonėms sudėtinga maudytis – sugrubusios rankos neatsuka kranų, šalta patalpoje, – rašoma laiške. – Tikimės, kad mūsų prašymas bus išgirstas“.

Pasak V. Elskienės, laišką pasirašę žmonės tikisi, kad gal kartu su pirties savininke ir miesto valdžios atstovais pavyktų išspręsti šią problemą: „Seniau mes net pas rajono merą Joną Jarutį lankėmės, kuris mums buvo pažadėjęs padėti. Buvo pasiūlymas vežti norinčius maudytis į Kupiškio pensionato pirtį, tačiau dėl gripo epidemijos ir dar kitų iškilusių problemų to sumanymo vėliau buvo atsisakyta“.

V. Elskienė sakė, kad tokio turinio laišką jie tikisi įteikti ir rajono Tarybos nariams – gal jų žodis būtų svaresnis ir realesnė pagalba sprendžiant pirties problemą Kupiškyje.

Išlaidos didelės, o norinčių praustis nedaug

Buvusios Kupiškio pirties savininkė Valerija Pažemienė sakė, kad ir pas ją lankėsi gyventojai su tokiu prašymu. Gerų norų, kad veiktų pirtis neužtenka – tam reikia ir finansinių resursų. „Vien minimalioms išlaidoms: mokesčiams už elektrą, kurą, higienos prekėms, darbuotojo užmokesčiui per mėnesį susidaro apie 2 500 Lt. Kuras per mėnesį kainuoja apie 1 000 Lt“, – sakė V. Pažemienė.

Anot pašnekovės, be dotacijos pirtis neišsilaikytų – dirbtų nuostolingai. Jeigu bilietas kainuotų 20 ar daugiau litų, norinčių praustis daug neatsirastų. Verslininkė kreipėsi į Savivaldybę, tačiau sunkmetis visus privertė susispausti ir lėšų nebuvo skirta.

Rajono Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad dabar pinigų nėra, nes dotacijai reikėtų skirti namažą sumą. Kitas klausimas, ar tai būtų labai tikslinga, nes kai veikė pirtis, didelio srauto lankytojų nebuvo.

„Norintys gali praustis Neįgaliųjų draugijos patalpose. Ten kainos už nusiprausimą nedidelės, nes organizacijai teikiama finansinė Savivaldybės parama, – sakė Ž. Aukštikalnis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video