2024/09/23

Nutraukti nemokami pusryčiai mokiniams

Rajono mokyklose nebetiekiami nemokami pusryčiai. Iki šiol juos valgė per 600 rajono vaikų, tačiau pasikeitus Mokinių nemokamo maitinimo rajono mokyklose tvarkai pusryčius šeimos gaus tik išimtiniais atvejais.

Tik išimtiniais atvejais

Iki žiemos atostogų rajono mokyklose nemokamai pusryčiavo per 650 vaikų. Pasikeitus Socialinės paramos mokiniams įstatymui ir patvirtinus naują Mokinių nemokamo maitinimo mokyklose tvarkos aprašą, nuo šių metų sausio 7 dienos nuspręsta nutraukti nemokamus pusryčius. Nors naujosios Mokinių nemokamo maitinimo tvarkos kol kas dar nepatvirtino Kupiškio rajono Taryba, pusryčiai sustabdyti taupant lėšas.

„Pagal naują tvarką, Savivaldybės taryba, tvirtindama savo Mokinių nemokamo maitinimo tvarką, turi nusistatyti nemokamo maitinimo rūšis pagal tokius prioritetus: pirmiausia turi būti tiekiami pietūs, po to nemokamas maitinimas dieninėse vasaros poilsio stovyklose ir tik galiausiai pusryčiai. Tačiau pastaruosius galima skirti panaudojant tik iki 2 procentų numatytų lėšų nemokamam maitinimui ir mokinių socialinei paramai“, – apie pasikeitimus kalbėjo Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė.

Šios lėšos pusryčiams, pasak pašnekovės, yra labai mažos – maitinant visus moksleivius, kurie iki šiol rytais galėdavo pavalgyti, skirtų lėšų užtektų vos porai mėnesių. Todėl nuo šiol pusryčius gaus tik pačių skurdžiausių šeimų vaikai.

„Ateityje turėsime numatyti, kokiais atvejais skirsime pusryčius – ar tai bus daugiavaikės, ar neįgalias atžalas auginančios šeimos. Tačiau jų prašymai bus tenkinami tik su mokyklų rekomendacijomis“, – sakė vedėja.

Vaikai nepasigedo

Tam neprieštaravo ir mokyklų bei seniūnijų socialiniai pedagogai. Anot jų, vaikai be maisto neliks – jie vis dar gaus nemokamus pietus.

Tačiau švietimo įstaigų atstovai siūlė nemokamus pusryčius palikti socialinės rizikos šeimų atžaloms – tokių šiuo metu mūsų rajone yra 158. Bet L. Bartulienės teigimu, ir šis pusryčiautojų skaičius pagal nemokamam maitinimui skirtas lėšas – per didelis. Pinigų užtektų tik pusei šių vaikų.

„Didesnį dėmesį šeimoms privalės skirti socialiniai mokyklų pedagogai. Jie turės atidžiau pasižiūrėti, kad vaikai iš namų į mokyklas ateitų jau pavalgę“, – sakė Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video