2024/05/18

Bitininkų laukia parama

Šiais metais bitininkams teks sukrusti, nes Žemės ūkio ministro įsakymu sutrumpėjo paraiškų paramai bitininkystės sektoriuje gauti pateikimo terminas. Jis bus nuo sausio 11 d. iki vasario 12 dienos.

Pasikeitė ir kai kurios paramos Lietuvos bitininkystės sektoriui 2008-2010 metų programos įgyvendinimo taisyklės.

Naujovės

Paramos Lietuvos bitininkystės sektoriui 2008-2010 metų programos priemonėms įgyvendinti 2010 metams skirta 1 189 697 Lt. Ši paramos suma bus skiriama techninei pagalbai bitininkams ir jų grupėms, varozės kontrolei, avilių transportavimo į ganyklas racionalizavimui, bičių šeimų atnaujinimui.

Paraiškas paramai gali teikti mokslo ir studijų institucijos, bitininkus vienijančios organizacijos, veisliniai bitynai, bičių laikytojai.

Pasak Kupiškio bitininkų draugijos pirmininko Juozo Žeimanto, norintys pagal priemonę „Bičių šeimų atnaujinimas“ gauti kompensaciją už pirktus avilius, šiais metais turėtų atkreipti dėmesį į pakeitimus. Dabar teikti paraiškas gali tie bičių laikytojai, kurie laiko ne daugiau kaip 50 bičių šeimų. Pernai reikalavimo kartelė buvo didesnė – iki 70 bičių šeimų. Pakeitimų yra ir teikiantiems paraišką pagal priemonę „Avilių transportavimo į ganyklas racionalizavimas“. Dabar norintiems gauti kompensaciją už pirktas priekabas avilių transportavimui užteks laikyti per 50 bičių šeimų.

„Norintys gauti paramą pagal šias priemones, su paraiškomis asmeniškai turi kreiptis į Nacionalinės mokėjimo agentūros Kontrolės departamento teritorinį skyrių, – sakė J. Žeimantas. – Dėl „Varozės kontrolės“ priemonės paramos paraišką teiks rajono bitininkų draugija. Šiuo klausimu numatoma sausio 16 dieną organizuoti bitininkų susirinkimą, kur bus tikslinami norinčių gauti vaistų kompensaciją sąrašai“.

Kompensacijos – svarios

Pasak J. Žeimanto, pernai kompensacijas už vaistus gavo visi bitininkų sąjungos nariai – jų buvo apie 130, aviliams paraiškas teikė 10, priekaboms – 2 bitininkai. Viena iš priežasčių, kodėl nedaug bitininkų susigundo parama aviliams ir priekaboms pirkti, gali būti ta, jog kompensacijas bitininkai gauna tik tada, kai prekes įsigyja už savo lėšas. J. Žeimanto žiniomis, bitininkai, pernai pirkę avilius ir priekabas aviliams transportuoti, kompensacijų kol kas negavo.

„Parama aviliams pirkti gana nemaža, – sakė J. Žeimantas. – Dabar yra kompensuojama už per 3 metus pirktus 5 avilius. Vienas avilys kainuoja apie 350 Lt. Pasinaudojęs parama, už avilį bitininkas iš savo lėšų moka tik apie 100 Lt. Nemaža parama ir už vaistus nuo varozės – kompensuojama 50 procentų vaistų kainos“.

Visoms remiamoms priemonėms numatytos išlaidos turi būti padarytos nuo paramos paraiškos pateikimo dienos iki 2010 m. rugpjūčio 31 d. Kompensuojamas tik naujų prekių (įrangos, technikos) įsigijimas.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video