2024/05/04

Prieš Kūčias rajono Taryba posėdžiavo antradienį

Ne ketvirtadienį, kaip įprasta, bet antradienį vykusiame rajono Tarybos posėdyje daugiausia svarstyti įvairūs finansiniai patikslinimai ir lėšų perskirstymai, būdingi metų pabaigai. Karščiau diskutuota kompensacijų už netarnybinio automobilio naudojimą tarnybos reikmėms mokėjimo taisyklių tvirtinimo klausimu bei dėl Migonių bibliotekos likimo.

Kaip visada, pats gyvybingiausias opozicijos atstovas buvo Dangirdas Mikšys. Tarybos posėdžiui pirmininkaujantis rajono meras Jonas Jarutis ne kartą jam reiškė pastabų dėl per didelio akyvumo. Šįkart D. Mikšiui „kutenti“ poziciją stengėsi padėti kolegos Bronislavas Rimkus ir Skaistutė Paulauskienė.

Apie artėjančias šventes priminė posėdžio pabaigoje tarti mero Jono Jaručio ir Tarybos opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos nario Valentino Beinorio sveikinimo žodžiai, politikams skirtos dovanėlės.

Automobilių istorija tęsiasi

Taryba nepritarė sprendimo projektui neskirti lėšų asmeninių automobilių nuomai apmokėti sudarant 2010 m. Savivaldybės biudžetą. Šis klausimas atidėtas iki ateinančių metų biuidžeto svarstymo. Tačiau toks sprendimas nesutrukdė Tarybai patvirtinti Tarnybinių lengvųjų automobilių naudojimo rajono biudžetinėse įstaigose ir kompensacijų už netarnybinio automobilio naudojimą tarnybos reikmėms mokėjimo taisykles.

Opozicija pripažino, kad tarnybinių automobilių naudojimo taisyklės parengtos gerai, o netarnybinių – prastai. Antai Tėvynės sąjungos atstovas B. Rimkus piktinosi, jog asmeninius automobilius naudojantiems tarnybos reikmėms kompensacija pagal tas taisykles skiriama neatsiskaitytinai. Tai žalinga praktika, atviros durys lėšų švaistymui, piktnaudžiavimui. Apskritai, ar nereikėtų sunkmečiu šiai sričiai išleidžiamas lėšas rėžti per pusę. Gal užtektų ne 120 tūkst. litų, bet 60 tūkst. litų? Siūlyta bent jau antrosios šio klausimo dalies svarstymą atidėti kitam kartui.

Valdančioji dauguma atsikirtinėjo, jog dėl transporto stygiaus gali būti sunku atlikti Savivaldybei savo funkcijas, kurių ratas išsiplėtė, kad asmeninio transporto naudojimą tarnybos reikmėms galės užtikrinti Tarybos kontrolės komitetas. Tad sprendimas, kaip minėta, buvo palaimintas.

Mokesčiai ir kiti pinigai

Mero fondui nutarta skirti kiekvieno mėnesio pradžioje Statistikos departamento naujausio paskelbto šalies ūkio vidutinio mėnesio darbo užmokesčio 0,5 dydžio sumą. Šiuo metu tai būtų apie 1 000 Lt.

Pritarta, kad UAB „Kupiškio autobusų parkas“ sumažintų savo įstatinį kapitalą 520 800 Lt, panaikinant balanse iki 2008 m. susidariusius nuostolius ir anuliuoti 5208 paprastąsias 100 Lt vertės akcijas, kad bendrovės balanse nuosavas kapitalas būtų ne mažesnis kaip ½ įstatinio kapitalo. Tokių veiksmų griebtasi siekiant sumažinti šios bendrovės nuostolius. Jos direktoriaus Virgilijaus Braknio teigimu, nuo rugsėjo jie nebepatiria nuostolių ir tikisi, jog ateityje gal nereikės dar labiau mažinti įstatinį kapitalą.

Nuspręsta AB „Lelija“, kurioje dirba apie 50 rajono žmonių, atleisti dvejiems metams nuo patalpų nuomos mokesčio. Priimti tokį sprendimą politikus paskatino ir gandai, kad „Lelija“ gali palikti Kupiškį. Uždarius šią įmonę dar labiau paaštrėtų nedarbo problema rajone. Be to, šiuo metu vargu, ar greitai atsirastų kitas šio pastato nuomininkas. Minėtų gandų niekas nei patvirtino, nei paneigė, kadangi „Lelijos“ atstovė atvykti į posėdį dėl ligos negalėjo.

Patvirtinti Kupiškio kultūros centre teikiamų mokamų paslaugų įkainiai. Pavyzdžiui, didžiosios salės nuoma 1 val. kainuos 100 Lt, vitražų salės – 75 Lt. Šarvojimui išsinuomoti kaimo laisvalaikio centrų patalpas bus galima nemokamai.

Etatų šienapjūtė

Kupiškio jaunimo centre panaikintas vienas (buhalterio) etatas. Tai leis sutaupyti apie 20 tūkst. litų.

Patvirtintas didžiausias leistinas Kupiškio kultūros centro darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir gaunančių darbo užmokestį iš Savivaldybės biudžeto, pareigybių vienetų skaičius nuo 2010 m. sausio 1 d. – 49,25. Iš jų kultūros ir meno darbuotojų – 30,25.

Tarybos narys V. Beinoris šį sprendimą pavadino pirmuoju skausmingu etatų mažinimu rajone. Šiuo metų jų yra 68. Jis pabrėžė, kad atleidimo iš darbo klausimą reikėtų spręsti ypač jautriai, nes kultūros sferoje dirbantys žmonės neretai daug sunkiau prisitaiko prie gyvenimo realijų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video