2024/05/04

Pinigų maišai nesulaukia darbdavių

Net ir penkios darbo vietos Kupiškio darbo biržai šiandien – didžiausias turtas. Kai rajone bedarbių skaičius perkopė 2 tūkst., o 14 procentų siekiantis nedarbas smarkiai lenkia šalies vidurkį, bandoma išjudinti darbdavius. Kupiškio darbo biržos specialistai tvirtina sėdintys ant pinigų maišo, tačiau trūksta darbdavių iniciatyvos jiems paimti.

Laimėjo dvi bendrovės

Nuo 2007 metų Kupiškio darbo birža dalyvauja Vietinio užimtumo iniciatyvos projektuose. Į juos kasmet įtraukiami rajono darbdaviai, kurie pasiūlo naujas darbo vietas Kupiškio bedarbiams.

Per trejus veiklos metus šiuose projektuose savo verslą išplėtė ir naujų žmonių į darbą priėmė keturios rajono įmonės. Prieš dvejus metus daugiau nei po 100 tūkst. litų 6 darbo vietoms įkurti gavo bendrovės „Rivilda“ ir „Velseka“. O šiais metais nemaža, per 200 tūkst. litų siekiančia valstybės parama pasinaudojo UAB „Narjanta“ ir UAB „Bočiupis“.

Bendrovė „Narjanta“, parengusi projektą „Autoserviso plėtra“, įkūrė 3 autošaltkalvių darbo vietas. Už daugiau nei 136 tūkst. litų valstybės paramą čia įrengtos patalpos, nupirkta ir sumontuota darbo įranga.

Prekyba užsiimantis „Bočiupis“ atidarė naują parduotuvę Skapiškyje. Čia įdarbintos dvi pardavėjos iš Kupiškio darbo biržos. Patalpoms įrengti, įrangai supirkti, leidimams, licencijoms ir įrengimų draudimui gauta beveik 72 tūkst. litų.

Abiejų bendrovių vadovai dalyvaudami projekte įsipareigojo trejus metus išlaikyti įkurtas darbo vietas.

Praplėtė verslą

Minėtosios Kupiškio bendrovės džiaugiasi pasinaudojusios valstybės sudarytomis galimybėmis. Tačiau prakaito rengiant šiuos projektus, anot jų, išlieta ne vienas lašas. Darbo biržos reikalauta dokumentacijos krūva buvo beveik 7 centimetrų storio. Tačiau šios įstaigos darbuotojai, kiek įmanydami, stengėsi verslininkams padėti.

„Serviso darbai jau buvo pradėti, o sunkmečiu norėjome juos pristabdyti. Tačiau sužinoję apie galimybes gauti valstybės subsidijas, suskubome gauti finansavimą. Dabar jau sėkmingai dirbame – klientų sulaukiame labai daug, nes už skirtus pinigus įsigijome tokios įrangos, kokios dar nebuvo rajone“, – pasakojo UAB „Narjanta“ akcininkas Benas Gricius.

Skapiškyje parduotuvę atidaręs UAB „Bočiupis“ direktorius Vilius Valintėlis prisipažino iki šiol panašius projektus vertindavęs gana skeptiškai – mat dar nė karto nebuvo jų laimėjęs.

„Labai nustebome, kad dėl šios paramos paraiškas pateikė tik dvi bendrovės. Maniau, kad konkurentų bus ne vienas. Toks pasyvumas rodo sunkią verslo padėtį rajone“, – sakė V. Valintėlis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video