2024/05/18

Politikai surėmė ietis dėl Migonių bibliotekos

Praėjusią savaitę rajono politikai svaidėsi paties graikų dievo Dzeuso žaibus primenančiomis frazėmis: „Jei uždarysime Migonių biblioteką – mirtis Lietuvos kaimui“, „Tarybos nariai, nesijuokime iš kaimo žmonių, nes ir mūsų ateitis miglota“ ir t. t.

Temą diskusijoms dėl galimo rajono Savivaldybės viešosios bibliotekos Migonių kaimo padalinio uždarymo padiktavo Viešosios bibliotekos direktorės Daivos Bubulienės siūlymas uždaryti šį padalinį.

Direktorė pasakojo, kad bibliotekos padalinio pastato būklė yra avarinė. Be to, šioje kultūros židiniu gal dar ir galinčioje vadintis įstaigoje, nuolat mažėja skaitytojų. Direktorės nuomone, knygos bičiulius galėtų aptarnauti ir netoli esantis bibliotekos padalinys Šimonyse ar kitos šalia esančios įstaigos.

D. Bubulienė pateikė tikrai išsamią informaciją apie bibliotekos veiklos dinamiką, knygų fondo būklę, kuri tiesiog diktuoja, kad nors ir labai norint, čia bibliotekos nebeturėtų būti.

Šios dienos aktualijos taip pat tiesiog įpareigoja, kad reikia uždaryti viską, kas dar kiek nors kvėpuoja.

Vyriausybė visiškai apribojo galimybes bibliotekoms užsisakyti naujų leidinių, o net ir leistas užsiprenumeruoti vietinio laikraščio vienintelis numeris niekaip negali pasiekti visų bibliotekos padalinių.

Ne vienas rajono politikas kalbėjo, kad esant tokiai situacijai, kai bibliotekų padaliniuose yra vien tik senos, jau seniai nebeskaitomos knygos, nebereikia ir pačių padalinių, nes juose žmonės beveik nesilanko, o įstaigų išlaikymas kainuoja ne taip ir mažai.

Įdomiausia yra tai, kad prieš tokį sprendimą sukilo rajono konservatoriai, kurių Vyriausybė ir toliau mažina finansavimą bibliotekoms. Vietiniams konservatoriams reikia Migonių bibliotekos padalinio ir tiek.

Svarstant šį klausimą ne vienam pozicijos politikui kilo klausimas, ar iš tiesų rajono Tarybos opozicijai taip parūpo kultūros židinys kaime, ar tai yra jau ne pirmas nesudėtingas pasipolitikavimas, siekiant nesunkių dividendų.

Ne vienas politikas iš opozicijos kalbėjo, kad reikia ieškoti alternatyvų, nes skaitytojų šiame padalinyje yra ne taip jau mažai, todėl privalu jais rūpintis, o kultūros židinio lengva ranka uždaryti negalima.

Taigi, kol kas Migonių bibliotekos ateities klausimas pakibo ore. Matyt, artimiausiu metu bus ieškomos kažkokios alternatyvos.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video