2024/05/06

Baigiantis metams – painiava dėl vaikų namų auklėtojų

Nuo 2010 metų sausio 1 dienos vaikų globos įstaigose dirbančioms auklėtojoms keisis pareigybės pavadinimas. Jos bus nebe pedagogės, o socialinės pedagogės arba socialinės darbuotojos.

Tai tik viena detalė iš artėjančių permainų gūsio. Nuo Naujųjų metų turėjo prasidėti ir Lietuvos globos įstaigų – valstybės ir parapijinių – licencijavimas, tačiau kol kas jis atidėtas iki 2011 metų liepos mėnesio.

Darbo nesumažės

Šiuo metu Kupiškio Šv. Kazimiero vaikų globos namuose gyvena 31 vaikas, nors planuota, kad čia gyventi gali tik 25. Vaikams prižiūrėti yra keturi auklėtojų etatai, kuriuos dalijasi 5 darbuotojai. Visos čia dirbančios auklėtojos turi aukštąjį pedagoginį išsilavinimą. Keturios pedagogės vaikų namuose dirba nuo pat šios įstaigos įkūrimo, todėl darbo specifika joms gerai žinoma.

„Į vaikų namus patenkantys vaikai yra patyrę sunkių gyvenimo išbandymų, todėl vien tik prižiūrėti, kad jie susitvarkytų kambarius ar paruoštų pamokas, nepakanka. Šiems vaikams dirbančios auklėtojos kartais yra vienintelis artimas žmogus, galintis išklausyti, patarti, pamokyti. O kur dar per dieną kylančios ne viena ir ne dvi įvairios bendravimo situacijos, reikalaujančios psichologinių, pedagoginių žinių“, – sakė nuo pat vaikų globos namų įkūrimo auklėtoja dirbanti Laimutė Vitkauskienė.

Pasak auklėtojos, naujoji pareigybių pertvarka skaudžiausiai palies būtent pedagoginį išsilavinimą turinčius darbuotojus: „Vieno žodžio pakeitimas reiškia ne šiaip žodžių žaismą. Keisis mūsų visos socialinės garantijos, atlyginimai.

Tapusios socialinėmis darbuotojomis netektume pedagoginiams darbuotojams priklausančių 56 atostogų dienų, perniek nueitų ir pedagoginis stažas, atlyginimas sumažėtų apie 500 Lt. Darbas nepasikeistų, pasikeistų tik mūsų statusas ir atlyginimas. Gyvenimo paradoksas – dabar dvi pedagogės studijuoja socialinio darbuotojo specialybę universitete, todėl, kad išlaikytume darbo vietą ir gautume mažesnį atlyginimą“.

Tokia padėtis šių vaikų namų darbuotojas ir paskatino susiburti į profsąjungą. Visai neseniai šiuose vaikų globos namuose buvo įkurtas Lietuvos vaikų globos namų profsąjungos Kupiškio skyrius, kurio pirmininke išrinkta L. Vitkauskienė.

Pasak L. Vitkauskienės, auklėtojos pamatė, kad niekas nepakovos už jų teises, jeigu pačios tylės. Kažin, ar didelis finansinis efektas bus, jeigu bus taupoma keturių auklėtojų sąskaita. Visoje šalyje dar vyksta debatai, ką daryti su pedagoginį išsilavinimą turinčiais vaikų globos namų darbuotojais. „Mes neprieštaraujame būti socialinėmis pedagogėmis, tačiau socialinio darbuotojo pareigybė – nepriimtina. Esmė ne pareigybės pavadinime, o tai kas už jo slypi“, – sakė L. Vitkauskienė.

Laiko liko nedaug

Kad yra tokia problema, sutiko ir šių globos namų direktorė Danutė Bukinienė. Pasak direktorės, nerimą kelia tai, kad pagal įstatymą prieš mėnesį reikia darbuotojus raštu informuoti apie pareigybės pasikeitimą, o dar neaišku, kokia ta pareigybė bus. „Skambinau į ministeriją, bet nieko konkretaus nesužinojau“, – sakė direktorė.

Anot direktorės, rūpesčių nestinga ir dėl kitų priežasčių. Dabar ši įstaiga, kad galėtų vykdyti savo veiklą, turi higienos pasą-leidimą, tačiau greitai to nebeužteks. Reikės turėti licenciją, kurią išduoda Socialinių paslaugų priežiūros departamentas. Šio departamento specialistai važinės po globos įstaigas ir žiūrės, ar jos atitinka nustatytus vertinimo kriterijus. Vienas pagrindinių kriterijų gauti licenciją – vaikai turi gyventi šeimynomis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video