2024/05/06

Gripas rajone: ligoninė be antivirusinių vaistų, poliklinika dirbs ir savaitgalį

Prieš porą savaičių dar vieni kitus raminome, kad galbūt mus gripas aplenks. Medikai siūlė nepanikuoti, o kai kurie teigė, jog keldami sąmyšį farmacininkai nori padidinti vaistų pardavimą ir taip užsidirbti.

Dabar nutilo ir didžiausi optimistai – kovą su gripu beviltiškai pralaimėjome. Nuo antradienio ne tik Kupiškio rajone bet ir visoje Lietuvoje paskelbta gripo epidemija.

Statistika

Pasak Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio skyriaus gydytojos higienistės Gailutės Markelienės, kol kas gyventojų sergamumas nemažėja. Antradienį pagalbos į medikus kreipėsi 134 sergantieji. Iš jų 72 vaikai. Gripas tą dieną buvo diagnozuotas 43 mūsų rajono gyventojams, iš jų – 17 vaikų. „Dabar ugdymo procesas vyksta tik Noriūnų Jono Černiaus pagrindinėje mokykloje, – sakė G. Markelienė. – Ten šiuo metu mokyklos nelanko tik 24 mokiniai. Kitose mokyklose pamokos nevyksta“.

Pasak Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) direktorės Dovilės Kulbokienės, kol rajone bus paskelbta gripo epidemija, šeštadienį ir sekmadienį nuo 8 iki 13 valandos dirbs po vieną bendrosios praktikos ir vaikų gydytoją. Šiomis dienomis gydytojai priims ligonius, kurie kreipsis dėl gripo, ar jų sukeltų komplikacijų. Sergantiems lėtinėmis ligomis, ar norintiems tik recepto dėl vaistų, teks palaukti darbo dienų – savaitgaliais jų gydytojai nepriiminės.

Kupiškio ligoninėje dėl gripo šiuo metu gydosi 2 suaugę ligoniai. Plaučių uždegimą, laringitą, viršutinių kvėpavimo takų uždegimą, virusinius susirgimus vaikų ligų skyriuje gydosi 17 vaikų.

„Jokių antivirusinių vaistų negavome, – sakė ligoninės direktorius Povilas Rimkus. – Kol kas tik pažadai ir nieko daugiau“.

Iki antradienio popietės gripo epidemija buvo paskelbta 39 Lietuvos savivaldybėse iš 60.

Pasak vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, visoje Lietuvoje paskelbta gripo epidemija, bet ne ekstremali situacija.

Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos (VVSPT) duomenimis, pernai sezoninio gripo epidemija buvo paskelbta tik vienoje savivaldybėje – Kauno miesto, tačiau ankstesniais metais gripas apimdavo kur kas daugiau teritorijų. 2007-2008 m. gripo epidemija užregistruota 9 savivaldybėse, 2006-2007 m. – 27, o 2005-2006 m. – 40 savivaldybių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video