2024/05/05

Rajone epidemija jau ant slenksčio

Virusinių susirgimų, tarp jų ir gripo atvejų, mūsų rajone sparčiai daugėja. Epidemija dar neskelbiama, tačiau švietimo ir medicinos įstaigose jau įvestas karantinas. Taip pat siūloma atidėti planuotus renginius, vengti žmonių susibūrimo vietų.

Skaičiai auga

Pastarąsias savaites Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio skyriuje – pats darbo įkarštis. Čia duomenys apie naujus ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų ir gripo atvejus plaukia kiekvieną dieną.

Naujausiomis žiniomis mūsų rajone užregistruoti jau 35 gripo atvejai (savaitės pradžioje buvo 2 atvejai), iš kurių 27 nustatyti vaikams. Ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligomis susirgo 122 gyventojai, iš jų tik 22 suaugusieji. Du ligoniai jau gydomi Kupiškio ligoninėje.

Pasak visuomenės sveikatos centro gydytojos higienistės Gailutės Markelienės, šie skaičiai nėra visiškai tikslūs, nes ne visi ligoniai kreipiasi į medikus: „Situacija tokia, kad šeimose serga po kelis asmenis, o į gydytoją kreipiasi tik vienas – visi kiti gydosi tais pačiais mediko išrašytais vaistais“.

Todėl, pašnekovės spėjimu, virusinių susirgimų mūsų rajone gali būti dvigubai daugiau.

Stabdomas ugdymo procesas

Epidemija Kupiškyje dar nepaskelbta. Tai daroma tik peržengus 100 susirgimų 10 tūkst. gyventojų ribą. Naujausiais duomenimis, mūsų rajone šiam skaičiui teko 68,4 atvejai. Tačiau kitą savaitę, pasak G. Markelienės, ir į Kupiškį gali ateiti epidemija.

Šiuo metu karantino režimu jau gyvena Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus ir Subačiaus gimnazijos, Kupiškio Povilo Matulionio, Rudilių Jono Laužiko, Palėvenėlės ir Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos bei Skapiškio vidurinė ir Kupiškio Kupos pradinės mokyklos. Šiose švietimo įstaigose pamokos nevyks iki lapkričio 27 dienos. Ugdymo proceso šiuo laikotarpiu rekomenduojama nevykdyti ir Kupiškio muzikos mokykloje bei Kupiškio rajono kūno kultūros ir sporto centre.

Ligoninėje karantinas

Riboti savo veiklą, atidedant planuotus renginius, siūloma ir kitoms rajono įstaigoms. Taip jau padarė Kupiškio ligoninė – čia neribotam laikui įvestas karantinas. Jo metu draudžiamas ligonių lankymas, o siuntinius artimiesiems bus galima perduoti tik tam tikromis valandomis.

„Epidemijos lygio dar nepasiekėme, bet norime apsaugoti savo darbuotojus ir ligonius nuo plintančių susirgimų. Todėl jau atidėjome planuotą konferenciją ir ligoninėje paskelbėme karantiną. Sustiprinome ir savo darbą – norime būti pasiruošę tam atvejui, jei mus užgrius gripu ir jo komplikacijomis sergantys ligoniai“, – apie sugriežtintą ligoninės režimą pasakojo įstaigos direktorius Povilas Rimkus.

Ligonių antplūdžiui priimti ligoninėje pasirūpinta didesniu lovų skaičiumi, sustiprintas medikų budėjimas. Tačiau antivirusinių vaistų gripui gydyti ši medicinos įstaiga neturi. Yra medikamentų tik šios ligos komplikacijoms gydyti.

„Dabartinis gripas nėra tokia baisi liga, kaip ją piešia. Šį susirgimą galima gydytis namuose tomis pačiomis priemonėmis, kaip ir paprastą gripą. Sunkesniais atvejais siūlau į namus kviestis gydytoją“, – teigė pašnekovas.

Sveikus gyventojus medikas paragino rūpestingiau laikytis higienos reikalavimų, palaikyti gerą bendrą sveikatos būklę, sveikai maitintis, vartoti daug skysčių, vengti kontakto su sergančiaisiais ir nedalyvauti masinėse žmonių susibūrimo vietose.

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video