2024/04/20

Parengiamieji kursai – kelias į architektūrą

Siekis ateityje studijuoti architektūrą paskatino gilinti žinias. Tad abiturientės Monika Palionytė ir Jurgita Mockutė lankė Jaunųjų architektų mokyklą, veikiančią Vilniaus Gedimino technikos universitete, Architektūros fakultete, o nuo šių metų rugsėjo mėnesio kiekvieną penktadienį savarankiškai vyksta į Vinių, individualiai mokytis pas dėstytoją.

Pokalbis, padėjęs apsispręsti

Pirmoji pašnekovė, Monika Palionytė, sakė, kad apie jaunųjų architektų mokyklą sužinojusi iš studento, kuris pasirinko studijuoti architektūrą. Jo patarimas paskatino šia specialybe pasidomėti plačiau. Jaunųjų architektų mokyklą Monika teigė lankiusi apie vienerius metus. Per tuos metus ji turėjo galimybę mokytis meno istorijos, piešimo bei kompozicijos. Tačiau taupant pinigus mergina nutarė, kad meno istoriją mokytis galės savarankiškai, tad lankė akademinį piešimą bei kompoziciją. Piešimas vykdavo universitete, o kompoziciją paskirdavo daryti namuose.

Pastaruosius 3 mėnesius, kiekvieną penktadienį, Monika piešimo mokosi individualiai pas dėstytoją. Moksleivė teigia, kad tokia mokymosi forma daug vertingesnė, nes parodo tavo individualias klaidas.

Dingę šeštadieniai

Apibendrindama mokymosi jaunųjų architektų mokykloje rezultatus Monika tvirtino: „Džiaugiuosi išmokusi kompozicijos pagrindų, tačiau piešimo paskaitomis esu nusivylusi“. Pasak merginos, ilgą laiką važinėjant autobusu iki Vilniaus, atrodė, kad iš gyvenimo dingsta šeštadieniai. Tačiau nuo šių metų rugsėjo mėnesio kiekvieną penktadienį Monika pas dėstytoją vyksta savarankiškai automobiliu. Tokiu būdu keliauti daug patogiau. Monika džiaugiasi radusi draugę, pažinusi Vilniaus miesto gyvenimo tempą. Supratusi, kad turi apgalvotai planuoti savo laiką, nes į paskaitas vėluoti nevalia. Paskaita – tarsi dailės egzamino, kuris trunka 3 valandas, repeticija. Per tą laiką turi atlikti tokio pat tipo darbus, kaip reikalaujama per egzaminą. Be to, šių kursų dėka Monika suvokusi pinigų vertę.

Pastangos siekiant tikslo

Antroji pašnekovė, Jurgita Mockutė, mokytis jaunųjų architektų mokykloje (JAM) nusprendė todėl, kad irgi nori studijuoti architektūrą, o tam, jos nuomone, reikia tinkamai pasiruošti. Apie šią mokyklą Jurgita sužinojo iš jau besimokančių JAM. Tačiau mokslas šioje mokykloje nebuvo vertas to, ko tikėjosi. Naudingos, anot merginos, tebuvo tik kompozicijos pamokos. Jurgita teigia, kad geriau mokytis papildomai individualiai, o ne dėl tokios mokyklos sukarti kelis šimtus kilometrų.

Abi pašnekovės mokytis pradėjusios vienu metu ir tuos pačius dalykus, šiuo metu pas dėstytoją vyksta drauge. Mokslo metų pradžioje mokytis architektūros pagrindų prie jų prisijungė dar viena abiturientė Justina Baranauskaitė. Ji taip pat nori studijuoti architektūrą.

——-
Autorius: Rūta URBONAVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video