2024/04/23

Palik gerumo pėdsaką

Turbūt esate girdėję (tikiuosi ir matę) apie 2005 metais sukurtą Arūno Matelio filmą „Prieš parskrendant į žemę“. Tai jautrus, subtilus ir be galo paveikus filmas apie onkologinėmis ligomis sergančius vaikus: jų kasdienybę, troškimus, mintis. Filmas pasakoja ir apie tai, kaip jaučiasi tokių ligoniukų artimieji. Minimas dokumentinis filmas pelnė daugybę prestižinių kino apdovanojimų visame pasaulyje, bet svarbiausia šiuo atveju ne tai. Unikalu, kad po filmo peržiūrų įvairiose pasaulio šalyse spontaniškai gimė įvairios labdaros iniciatyvos, skirtos padėti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams ir jų šeimoms. Štai keletas pavyzdžių:

JAPONIJOJE po filmo rodymų per pagrindinį TV kanalą daugiau nei 100 japonų tradicinės muzikos atlikėjų nusprendė už savo pinigus atskristi į Lietuvą ir surengti čia koncertą, kurio lėšos buvo skirtos labdarai.

LIETUVOS vaikai iš Kretingos nusprendė nupiešti 60 paveikslų ir padovanoti visame pasaulyje sunkiai sergančių vaikų ligoninėms.

Ne vienas rodymas JAV buvo paskirtas sunkiau besiverčiančių tautiečių vaikų gydymui reikalingoms lėšoms surinkti. Onkologine liga sergančiai studentei lietuvei reikėjo gydymo, tačiau tam ji neturėjo lėšų, tad filmo rodymas inicijavo labdaros/paramos akciją.

Po filmo rodymo per televiziją NYDERLANDUOSE į studiją „Nominum“, kurioje filmas buvo sukurtas, kreipėsi jauna mama, ką tik sulaukusi naujagimio. Ji parašė, kad po filmo peržiūros ji norinti paprašyti svečių, ateisiančių aplankyti jos ir ką tik gimusios dukros, krikštynų proga nenešti dovanų naujagimiui, bet tas lėšas paaukoti Vilniaus vaikų ligoninei, gydančiai onkologinėmis ligomis sergančius vaikus.

TALINE, Estijoje, vykusių lietuvių kino dienų organizatoriai ir Estijos lietuvių bendruomenė pasitelkė Talino meno akademijos studentus ir pasikvietė mažuosiuos ligonius iš Onkologijos skyriaus į animacijos dirbtuves. Nuotaikingas jų filmas buvo rodytas per renginį ligoninėje.

SZOLNOKE, Vengrijoje, muzikinio profilio mokykloje, gerumo akcija prasidėjo pamokomis apie leukemiją, skirtomis 8 – 9 metų amžiaus vaikams. Po jų vaikai gamino žaislus iš natūralių žaliavų, kuriuos atsiųs dovanų mažiausiems Vilniaus onkologijos skyriaus ligoniams savo draugystės ir nuoširdžių linkėjimų pasveikti ženklan.

Šiuo metu Lietuvoje ir kitur veikia jau kelios A. Matelio filmo inspiruotos akcijos: „Kino gerumo odisėja“, „Kino gerumo pamokos“, „Gera daryti gera“.

Šiais metais prie kilnios misijos nusprendėme prisidėti ir mes: Kupiškio jaunimo centras, Kupiškio kultūros centras, Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija. Savo labdaros renginį pavadinome „Palik gerumo pėdsaką“. Pagrindinis renginys vyks gruodžio 4 d., 16.30 val., Kupiškio kultūros centre. Čia galėsite pamatyti du spektaklius: Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos abiturientai parodys spektaklį „Marionetės“ (rež. Vilija Morkūnaitė), Kauno kolegijos studentai pristatys spektaklį „Tariamas iš tamsos“, pagal Vandos Juknaitės knygą (rež. Olita Dautartaitė). Studentų grupėje vaidina ir kupiškėnai.

Vienas svarbiausių labdaros renginio akcentų – rajono ugdymo įstaigų mokinių ir mokytojų kūrybinių darbų mugė. Visos lėšos, surinktos mugės metu, bus skirtos 4 metukų Kamilės gydymui – sunkią būklę galinčiai palengvinti delfinų terapijai finansuoti. Mugės metu muzikuos jaunieji atlikėjai.

Gruodžio 6 d., 11 val., Kupiškio bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios už sergančius mūsų krašto vaikus.

Kviečiame visus nelikti abejingus ne tik mažosios Kamilės negaliai, bet ir visų mažųjų ligoniukų likimui. Ateikite į renginį, aukokite, pirkite mugės dirbinius ir tokiu būdu prisidėkite prie artėjančių Šv. Kalėdų gerumo ir atjautos sklidinos nuotaikos kūrimo!

Renginio globėjais maloniai sutiko būti Eglė ir Aidas Mikėnai.

Jei norite apie renginį pasiteirauti, kreipkitės į Viliją Morkūnaitę, Kupiškio kultūros centras, tel. (8~620) 5 79 05, [email protected]), Gailą Matulytę, Kupiškio jaunimo centras, tel. (8~620 4 18 78, [email protected].

——-
Autorius: Vilija MORKŪNAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video