2024/05/06

Kario duonos panoro ir mūsų krašto vaikinai

Šalies kariuomenėje – permainų metas. Tik Konstituciniam teismui išaiškinus, kad privalomosios pradinės karo tarnybos sustabdymas neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai, buvusius šauktinius pakeitė kandidatai į profesinę karo tarnybą. Mūsų rajone išbandyti kareivišką gyvenimą panoro keturi jaunuoliai. Tačiau prieš patenkant į profesinę tarnybą, jų laukia 13 savaičių būtinieji mokymai Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje (Jonavos r.).

Būtinieji mokymai

Po ilgokos sumaišties ir ginčų, ar Lietuva gali atisakyti šauktinių, reikėjo skubiai rasti kitų būdų, kaip sudaryti galimybę piliečiams tinkamai atlikti konstitucinę pareigą – ginti tėvynę bei stiprinti pačią krašto apsaugą. Todėl, kiek paskubomis, spalio 21-ąją nuspręsta pereiti prie naujos priėmimo į profesinę karo tarnybą tvarkos.

Pagal ją savanoriškumo principu buvo kviečiami jaunuoliai (vyrai), norintys susieti savo gyvenimą su kariuomene – tapti profesinės karo tarnybos kariais ir gauti už tai atlyginimą. Po specialios atrankos pakviesta apie 100 kandidatų iš visos Lietuvos. Jų motyvaciją bei kiti kariui reikalingi duomenys bus įvertinti būtinuosiuose kariniuose mokymuose Rukloje.

Išbandymai karo prievolininkams prasidėjo jau šią savaitę. 100 atrinktųjų iš visos Lietuvos 13 savaičių mokysis pagal individualų kario rengimo kursą. Jų metu jaunuolių laukia net dvi sunkios atrankos, po kurių silpnesnieji liks atsargoje, o stipriausi ir labiausiai motyvuoti vyrai gaus galimybę pasirašyti profesinės karo tarnybos sutartį trijų mėnesių bandomajam laikotarpiui.

Kandidatavo septyniolika

Profesinei karo tarnybai ryžosi ir keturi mūsų rajono jaunuoliai. Pasak Panevėžio karo prievolės centro teritorinio Kupiškio skyriaus vedėjo, kapitono Jono Nedvecko, pretendentų į būtinuosius mokymus jo vadovaujamame skyriuje iš viso sulaukta 17. Tačiau didžioji jų dalis – neatitiko nustatytų reikalavimų.

Pretenduoti į tą tarnybą galėjo 18 – 35 metų amžiaus karo prievolininkai, neatlikę privalomosios pradinės karo tarnybos. Be to, kandidatai turėjo būti neteisti ir atitikti nustatytus sveikatos bei išsilavinimo reikalavimus.

Iš mūsų rajono išvyko 19 – 20 metų amžiaus jaunuoliai, turintys vidurinį išsilavinimą. „Spalio 16 dieną į būtinuosius mokymus išsiuntėme pirmąją grupę. Atrinkome keturis jaunuolius – kitiems pritrūko išsilavinimo, bet dauguma kandidatų neperėjo medicininės komisijos“, – apie vykusią atranką kalbėjo kapitonas J. Nedveckas.

Motyvuoja ir nedarbas

Pašnekovas teigė norįs tikėti, kad atrinktieji kupiškėnai visiškai motyvuoti dėl savo pasirinkimo. Tačiau, anot jo, negalima tvirtinti ir to, kad jų sprendimui jokios įtakos neturėjo ir dabartinis sunkmetis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video