2024/05/19

Grasinimai baudomis – dar kiek palauks

Neseniai rašėme, kad Atgimimo ir Maronio gatvių gyventojai gavo Savivaldybės administracijos parengtus informacinius lapelius, kad dabar nuolat valyti ir prižiūrėti prie namų esančius šaligatvius turės patys. Pasak Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyr. specialisto Antano Odino, toks sprendimas buvo priimtas remiantis 1996 metais rajono Tarybos priimtomis „Kupiškio miesto ir kaimo gyvenviečių, gatvių bei kiemų aplinkos priežiūros ir valymo taisyklėmis“.

Žadėjo nenuolaidžiauti

Tada kalbintas A. Odinas sakė, jog „Kupiškio miesto ir kaimo gyvenviečių, gatvių bei kiemų aplinkos priežiūros ir valymo taisyklės“ yra galiojančios. Remiantis tų taisyklių 2-uoju punktu, individualių namų savininkai privalo valyti, naikinti piktžoles bei šienauti prie jų teritorijų esančias arba priskirtas gatves, šaligatvius, žaliąsias juostas, kelkraščius ir griovius – iki gatvės važiuojamosios dalies vidurio palei visą sklypą. Buvo teigiama, kad už šio taisyklių punkto nevykdymą pagal LR Administracinių teisės pažeidimų kodekso 161 straipsnį, galima sulaukti įspėjimo arba baudos iki 2 000 Lt.

Suabejojus, ar prieš trylika metų paruoštos taisyklės neprieštarauja įstatymams, sulaukėme tik pareigūno nuostabos: „O kas čia gali būti neteisėto. Mes tik gera valia, kol netrūko lėšų tvarkėme prie gyvenamųjų namų esančius šaligatvius, žaliąsias juostas. Dabar situacija pasikeitė, todėl ir buvo grįžta prie minėtų taisyklių“.

Privalo nutraukti neteisėtus veiksmus

Pasiteiravome Vyriausybės atstovo Panevėžio apskrityje Leono Alesionkos, ką jis mano apie tokį priverstinį „pasiūlymą“ gyventojams. Šiuo klausimu L. Alesionka buvo konkretus ir kategoriškas: „Jeigu šaligatvis nėra gyventojo nuosavybė, Savivaldybė negali nieko iš jo reikalauti ar grasinti baudomis. Šaligatviai ir gatvė – ne gyventojo nuosavybė, jis tvarsi tik savo kieme, savo teritorijoje.

“Kas yra miesto nuosavybė, tuo turi rūpintis Savivaldybė. Kitas reikalas, jeigu daugiabučių namų teritorija yra suformuota ir užregistruota Registrų centre. Tada savo aplinką tvarkosi bendrija. Sunkmečiai ateina ir praeina, o įstatymai visada galioja“, – sakė Vyriausybės atstovas.

Pasak L. Alesionkos, galima tik kreiptis į gyventojus ir gražiuoju paprašyti pagal galimybes prisidėti prie šaligatvio valymo. Šiuo atveju prievarta bei gąsdinimai baudomis – ne laiku ir ne vietoje. Tolimesnis Savivaldybės žingsnis – atšaukti minėtą reikalavimą. Taip elgtis negalima.

LR Vietos savivaldos įstatymo 7 straipsnio 21 punktas aiškiai nurodo, jog viena iš priskirtųjų savivaldybių funkcijų yra vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūra, taisymas, tiesimas bei saugaus eismo sąlygų užtikrinimas. To paties įstatymo 31 straipsnio 2 dalies 14 punktas nurodo, kad seniūnija „organizuoja bendrojo naudojimo teritorijų, gatvių, šaligatvių valymą ir priežiūrą bei gatvių ir kitų viešųjų vietų apšvietimą“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video