2024/05/18

Vyriausybė pamažu savivaldybėms neria kilpą

Lapkričio 11 d. Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos valdybos pirmininkas, Ignalinos meras Bronis Ropė, Kupiškio ir Ukmergės merai – Jonas Jarutis bei Algirdas Kopūstas, įteikė Vyriausybei, Seimui ir Prezidentei peticiją, kuria protestuojama prieš valdžios planus mažinti 2010 metų savivaldybių biudžetus tris kartus daugiau nei valstybės biudžetą.

Pasak J. Jaručio, peticiją per trumpa laiką jau pasirašė 313 savivaldybių tarybų narių iš 39 Lietuvos rajonų ir miestų. Nepaisant programinių nesutarimų, savivaldybių tarybų nariai pamiršo savo partiškumą, priklausymą opozicijai ar valdančiajai daugumai ir ėmėsi ginti savivaldos gyventojų interesus. Be visų kitų partijų atstovų, peticiją pasirašė net 10 konservatorių deputatų.

Peticija buvo išplatinta ir tarp mūsų rajono Tarybos narių. Mero teigimu, ją pasirašė tik 9 valstiečių liaudininkų atstovai. Vien už 2009 m. padidintą PVM centrinė valdžia yra skolinga šiuo metu regionams apie 120 mln. litų. Kai kuriuose miestuose jau netvarkomi daugiabučių namų kiemai, vėluoja atlyginimai biudžetininkams. Vyriausybė 2010 metais siekia net 127 mln. litų sumažinti prognozuojamas Lietuvos savivaldybių pajamas ir nukreipti pajamas iš gyventojų pajamų mokesčių į valstybės biudžetą, o savivaldybėms – paliekamos skolos ir privalomi „popieriniai“ įsipareigojimai teikti paslaugas gyventojams. Peticiją įteikę savivaldybių atstovai norėtų, kad ponas Kubilius pasakytų, kokių konkrečiai išlaidų savivaldybės turėtų atsisakyti – nešildyti mokyklų, uždaryti senelių ir vaikų namus, nemokėti atlyginimų?

Pasak J. Jaručio, prognozuojama, kad 2010 m. rajono biudžeto pajamos gali mažėti 15 mln. litų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video