2024/05/19

Kiaulių gripas veja į vaistines

Šalį apėmusi panika dėl kiaulių gripo neaplenkė ir tokio miestelio, kaip Kupiškis. Nors mūsų medikai kol kas nesulaukė nė vieno šios ligos atvejo, vaistininkai jau traukia paskutines čia metų metus užsigulėjusias kaukių atsargas. Nuo lentynų šluojami įvairūs medikamentai imuninei sistemai stiprinti. Iš prekybos centrų glėbiais nešamos citrinos ir česnakai.

Tačiau medikai įspėja, kad būgštauti dėl gripo – dar ne laikas. Anot jų, panikos burbulą išpūtė pačios vaistinės, kurios iš gyventojų nelaimės dabar rieškutėmis semia pelną.

Skaičiai gąsdina

Kupiškyje kol kas neužfiksuotas nė vienas gripo viruso A(H1N1) atvejis. Tačiau pavojus nėra taip toli, kaip atrodo – Panevėžio infekcinėje ligoninėje neseniai užregistruoti dar du šios ligos atvejai. O visoje Lietuvoje iki lapkričio pradžios jau nustatyti 68 susirgimai pandeminiu kiaulių gripu.

Ši liga gerokai išgąsdino kaimyninę Latviją. Čia užregistruotas vienas mirties atvejis, kurio priežastis – pamažu plintantis naujo tipo gripas. Dar baisesni padariniai Ukrainoje, kur iš ketvirčio milijono susirgimų – 70 baigėsi mirtimi, dar apie 300 ligonių gydymą tęsė intensyvios terapijos skyriuose.

Iš viso Europoje užregistruotas 61 tūkst. pandeminio kiaulių gripo atvejų, pasaulyje – daugiau nei 440 tūkst.

Nors medikai bando nuraminti įbaugintą tautą, tokie skaičiai ne vieną gąsdina. Žmonės visokiais būdais stengiasi ligai užbėgti už akių ir savo organizmą grūdina įvairiais maistiniais bei vaistiniais preparatais.

Kaupia atsargas

„Kupiškėnų minčių“ pašnekovė Rasa iš Kupiškio pasakojo, kad jai labai svarbu išvengti pandeminio gripo viruso. Mat negalią turinti moteris būgštauja, kad tokį susirgimą jai būtų labai sunku ištverti.

„Kol kas organizmą stiprinu vitaminais ir maisto papildais. Prisipirkau citrinų, česnakų, imbiero ir juos vartoju kiekvieną dieną. Pastebėjau, kad aš ne viena taip elgiuosi – vaikštant po prekybos centrus teko matyti daugybę žmonių, savo krepšiuose prisidėjusių citrinų ir česnakų. Girdėjau, kad prekyba šiais produktais dabar labai išaugo“, – šnekėjo kupiškėnė.

Tačiau vien maisto produktais apsisaugoti nuo gripo moteris nesitiki. Todėl ji kreipėsi patarimo ir į vaistininkus.

„Vienoje vaistinėje man pasakė, kad nuo kiaulių gripo iš viso nieko nėra – nei skiepai, nei jokie kiti vaistai nepadės, nebent tik apmalšins šios ligos simptomus. Kitoje pasiūlė visą krūvą preparatų“, – pasakojo pašnekovė. Iš pastarosios vaistinės Rasa parsinešė erškėtrožės sirupo, įvairių arbatų. Be recepto moteris čia nusipirko ir oficialiai patvirtintų priešvirusinių vaistų „Tamiflu“. Už jų pakuotę teko pakloti šimtą litų.

Be to, moteris dar laukia specialių vaistų nuo kiaulių gripo iš Rusijos. Juos nelegaliai atvežantys vairuotojai parduoda vos po 7 litus už pakuotę.

Vaistininkų „burbulas“

Tokio gyventojų apsipirkinėjimo vaistinėse visiškai nepateisina Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASP) direktorė Dovilė Kulbokienė. Anot jos, kiaulių gripas dar negreit užsuks į mūsų rajoną.

„Manyčiau, kad tai vis dėlto – „išpūstas“ reikalas. Netgi paprasto gripo atvejų neatsimenu, o čia jau panikuojama dėl pandeminio gripo viruso. Be to, į Kupiškį ligos visuomet ateina vėliau nei visoje šalyje“, – tvirtino medikė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video