2024/05/19

Bibliotekininkių įtarimai užrūstino skaitytoją

Krizės prislėgti žmonės sunkiai bevaldo pyktį. Ginčai ir užgauliojimai veržiasi net į tokias kultūros įstaigas kaip biblioteka. Konfliktas su skaitytoju nuotaiką sugadino ir Kupiškio viešosios bibliotekos darbuotojoms – čia apsižodžiavimas dėl tvarkos taisyklių baigėsi įžeidimų lavina. Tačiau bibliotekininkės tokio nesusipratimo per daug į širdį neima – joms kur kas baisiau būna vakarais, kai lieka vienos tarp savo knygų.

Tonas kaip kalėjime

„Čia tai dar nieko – kiekvienoje darbovietėje, manau, pasitaiko nekultūringų lankytojų. Bet kartais ir mums būna labai nejauku, ypač kai sėdime čia vakare vienos – nežinia, kas gali užklysti, net ir apsaugos nespėsi išsikviesti“, – po konflikto apie savo darbą pasakojo Kupiškio viešosios bibliotekos darbuotoja Danutė Baronienė.

Nepažįstamas vyriškis jos vadovaujamame Kraštotyros ir informacijos skyriuje pasirodė šią savaitę. Tuomet nepasisveikinęs tiesiu taikymu jis patraukė bibliotekos kompiuterių link, kuriais, paprastai, čia leidžiama naudotis laisvai. Tačiau bibliotekininkei ir jos kolegėms nematytas lankytojas pro akis nepraslydo ir šis buvo paprašytas nusirengti bei pateikti asmens dokumentus.

Toks trumpas pokalbis, pasak įvykį mačiusiųjų, ir iššaukė skaitytojo pyktį.

„Vyriškis praėjo net nepasisveikinęs ir toks jo elgesys bei apranga sukėlė mums įtarimų. Paprašiau jo nusirengti, tai eidamas pro šoną leptelėjo, kad mano tonas kaip kalėjime. Nesiginčysiu, gal per garsiai šneku, bet visi įpratę ir niekas dėl to nesiskundžia. Vėliau paprašėme dokumentų, tai pasipylė toks žodynas…“, – apie svečio priėmimą kalbėjo vedėja.

Pasakodamos konflikto detales, moterys jautėsi itin nejaukiai. Anot jų, vyriškis darbuotojas apkaltino neblaivumu, o ginčo spręsti atskubėjusiai direktorei pasiūlė nusimauti sijoną.

„Prieš šnekantis su moterimi paprašiau nusiimti kepurę, tai jis man įžūliai atrėžė, kad pati nusimaučiau sijoną“ – pusiau juokais kalbėjo bibliotekos direktorė Daiva Bubulienė.

Gadina miesto įvaizdį

Daug rimčiau į šį konfliktą sureagavo pats skaitytojas. Vytauto vardu prisistatęs vyriškis po apsižodžiavimo atskubėjo tiesiai į „Kupiškėnų minčių“ redakciją.

„Tokios kultūros dar nemačiau. Užsipuolė mane, kad dokumentų neparodžiau. Seniai naudojuosi internetu kitų rajonų bibliotekose, kur galioja „Libis“ (Lietuvos integrali bibliotekų informacijos sistema) pažymėjimas, ir niekur nieko rodyti papildomai nereikia. Tai kodėl Kupiškio bibliotekininkėms prireikė. Aš turiu teisę saugoti savo dokumentus – kas čia bus, jei visiems imsiu rodyti savo asmens duomenis“, – piktinosi pašnekovas, – Esu tik svečias Kupiškyje, bet galiu pasakyti, kad tokios bibliotekininkės jūsų miesto tikrai nepuošia. Suprantu, gal joms dabar labai sunku – atlyginimai maži, bet klientus taip aptarnaudamos jos praranda“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video