2024/05/18

Vyksta akcija „Kūrenkime saugiai“

Įsibėgėjantis šildymo sezonas kelia naujų pavojų. Štai lapkričio 4 d. vakare Kupiškio r. priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba gavo pranešimą, kad kažkas dega Subačiuje, S. M. individualaus gyvenamojo namo virtuvėje. Atvykus Subačiaus komandai, atviros ugnies nebuvo, virtuvė buvo pilna dūmų. Gaisro židinys rastas prie krosnies pakuros. Grandininiu pjūklu prie pakuros buvo išpjauta apie 1 kv. m grindų. Gaisro židinys likviduotas, patalpa išvėdinta.

Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio inspektorius Arvydas Gudonis gyventojus ragina iškilus neaiškumams dėl krosnių ir kitų šildymo įrenginių saugaus eksploatavimo konsultacijos kreiptis į juos. Džiugu, kad žmonės šiuo kvietimu jau aktyviai naudojasi.

A. Gudonis pasakojo, kad spalio mėnesį kartu su rajono seniūnijų seniūnais ir socialiniais darbuotojais buvo vykdoma akcija „Kūrenkime saugiai“. Jos tikslas – padėti apsisaugoti nuo gaisrų, kylančių dėl krosnių įrengimo ir jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų labiausiai pažeidžiamai visuomenės daliai – socialiai remtinoms šeimoms ir asmenims. Lankantis minėtose šeimose buvo atkreipiamas dėmesys į būstuose naudojamų šildymo įrenginių priešgaisrinę būklę, patariama, kaip jas saugiai eksploatuoti.

Pašnekovas džiaugėsi glaudžiu ir geranorišku bendradarbiavimu su seniūnais, kad šie rūpinasi savo gyventojų saugumu. Tokia akcija vyko ir praėjusiais metais. Ir tuomet seniūnijos padėjo, kiek galėdamos. A. Gudonio pastebėjimu, tose šeimose, kuriose lankėsi ir pernai, šiemet didelių trūkumų dėl šildymo įrenginių nerasta. Žmonės atsižvelgė į specialistų patarimus, pasirūpino, kad šildymo sezonas būtų saugus. Atkreipiamas dėmesys, jog šiek tiek sudėtingesnė padėtis jaunose šeimose, priešgaisrinės priežiūros pareigūnai norėtų, kad jos labiau šioje srityje pasitemptų.

Akcija dar nesibaigė.

Ugniagesiai primena, kad šildymo sezono metu kartą per tris mėnesius būtina išvalyti suodžius iš dūmtraukių. Svarbu palėpėse nubalinti dūmtraukius ir kaminus (jei tokiame dūmtraukyje atsiras įtrūkimas ar plyšys, jis bus lengvai pastebimas). Eksploatuojant šildymo įrenginius draudžiama laikyti kurą prie pakuros; įkurti juos degiais skysčiais; kūrenti atidarytomis pakuros durelėmis; kūrenti malkomis, ilgesnėmis už pakurą; naudoti vėdinimo kanalus dūmams šalinti; palikti be priežiūros kūrenamas krosnis, židinius ir leisti juos prižiūrėti mažamečiams vaikams; džiovinti ir laikyti degias medžiagas prie krosnių, katilų ir jų vamzdynų arba ant jų.

Iki lapkričio 3 dienos mūsų rajone per šiuos metus buvo kilę 115 gaisrų. Pernai per tą patį laikotarpį – 128.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video