2024/05/18

Prisigėrėm – po alkotesterį kiekvienai darbovietei

Ūkio ministras Dainius Kreivys pasiūlė įteisinti alkoholio matuoklio naudojimą bet kurioje darbovietėje. Jei šis sumanymas sulauks pritarimo, leistina alkoholio koncentracija darbuotojo kraujyje galės būti 0,4 promilės.

Iki šiol blaivumą matuoti buvo galima tik profesionaliems vairuotojams. Tačiau ne paslaptis, kad alkoholio matuoklius turėjo ir kitų sričių darbdaviai. Skirtumas tik tas, kad jų rankose šis įrankis neturėjo jokios teisinės galios – jis tarnavo darbuotojams įbauginti.

Įvedė tvarką

Kupiškio plytų gamyklos vadovas Rimgaudas Muntrimas jau seniai savo kabinete turi alkotesterį. Prireikus savo darbuotojams pasiūlo juo pasitikrinti blaivumą.

Anksčiau tokie matavimai, pasak direktoriaus, būdavo dažnesni. Ypač įtartinai atrodančių darbuotojų, anot jo, padaugėdavo popietinėje pamainoje, kai iš darbo išeidavo vadovaujantis personalas. Bausmė plytinės girtuokliams būdavo griežčiausia – atleidimas iš darbo. Dabar, pašnekovo teigimu, alkoholio matuoklio jau visai nebereikia – žmonės itin bijo darbe pasirodyti „įkaušę“.

Tokį rezultatą darbdavys pasiekė ir dėl griežtos alkoholio kontrolės, ir dėl sunkmečiu saugomų darbo vietų.

„Nors mano darbuotojai turi teisę nesimatuoti blaivumo, visuomet pavyksta su jais susitarti. Jei man kyla kokių nors įtarimų dėl žmogaus būklės, aš gražiuoju pasiūlau įrodyti jo blaivumą – kitaip tai tektų daryti su medikų pagalba“, – apie kovą su alkoholio vartojimu kolektyve kalbėjo R. Muntrimas.

Gamyklos vadovas įsitikinęs, kad tokiu būdu nėra pažeidžiamos žmogaus teisės. O darbdavys gali apsidrausti nuo problemų, kurios gali kilti dėl neblaivaus darbuotojo.

Paklaustas, kokia, jo manymu, darbe galėtų būti leistina girtumo riba, pašnekovas teigė, kad ministro pasiūlytoji, praktiškai nepastebima.

„0,4 promilės girtumas – ne visada sukelia įtarimų, nebent užuostum iš kvapo. Tačiau tiek pripūsti žmogus gali ir dėl pagirių. Už tai bausti, manau, nėra būtina – svarbu, kad darbininkas nepiktnaudžiautų ir netęstų išgertuvių darbovietėje“, – sakė pašnekovas.

„Atmušęs“ akį

Net du alkoholio matuoklius turi ir ūkininkas bei Kupiškio rajono darbdavių klubo prezidentas Zigmas Aleksandravičius. Šių prietaisų panaudojimą savo darbe jis laiko žeminančiu, tačiau būtinu dalyku. Mat ūkyje dirbama labai brangia technika, kurią leisti valdyti neblaiviam žmogui būtų be galo rizikinga.

Išgėrinėjimas tarp darbuotojų Z. Aleksandravičiui – itin opi problema: „Turiu labai daug tokios patirties. Ir manau, kad tai vis dėl to valstybės interesas – girdyti žmones. Mūsų apylinkėse per tuos metus, kai aš čia gyvenu, savo valia iš gyvenimo pasitraukė net 30 jaunų žmonių. O kiek gyventojų sveikatą prarado… Ir viskas dėl alkoholio. Todėl, jeigu tik įmanoma, bet kokiais būdais reikia stabdyti šią blogybę“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video